Rendhagyó matekszakkör a Mikulás jegyében


2012-11-30 14:57:18  | cikk: mo  | 


Rendhagyó matekszakkör a Mikulás jegyében főképe
Rendhagyó matematika szakkörre várta tanulóit ma délután a Munkácsy Mihály Általános Iskola. A vetélkedő a Mikulás jegyében zajlott, hiszen a csapatokat alkotó diákoknak a nagyszakállúhoz kapcsolódó szöveges példákat kellett megoldaniuk. Tóthné Nagy Judit érdeklődésünkre elmondta, vegyes csapatokban dolgoztak a gyerekek, hiszen öt nyolcadikosnak kellett ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulókat maguk köré gyűjteni, így négyfős csoportokban vetélkedtek. A matematika munkaközösség vezetője elmondta azt is, a szakkör feladatait tekintve arra törekedtek, hogy minden szöveges példában a Télapó, a Krampuszok jelenjenek meg, vagy a Mikuláshoz köthető jelképek köszönjenek vissza. Hány csomag van a Mikulás puttonyában? Hány éves a nagyszakállú Télapó? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre alapultak a szöveges feladatok, melyek megoldásai a legkülönfélébb matematikai számításokat igényelték. Voltak egyenlettel, törtérész-számítással vagy mértékváltással meghatározható feladatok is. A végeredményeket meg is kellett védeniük a diákoknak, így a szakköri foglalkozás nagy mértékben fejlesztette a tanulók kommunikációs és problémamegoldó képességét, ezenkívül jó hatással volt a vitakészségükre is.
Természetesen nemcsak a példák kapcsolódtak a Mikuláshoz, hanem a díjazás is. A résztvevők csokitélapót kaptak és az egyik pedagógus még mikulássütit is készített nekik. A szervezők gondoltak arra is, mi lesz akkor, ha rendet kellene teremteni a tanteremben. Erre volt kitűnő eszköz egy virgács, de ezt szerencsére nem kellett használni a pedagógusoknak.
Tóthné Nagy Judit arról is beszámolt, hogy a Munkácsyban harmadik évfolyamtól kezdődően hetente egy alkalommal várja matematika szakkör a tanulókat. A diákok élnek is a lehetőséggel, hiszen az egyes szakköri foglalkozásokon közel 20 fő vesz részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!