Sűrű munkanapon van túl a város képviselő-testülete


2012-11-28 10:52:16  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Sűrű munkanapon van túl a város képviselő-testülete főképe
Elfogadták Pápa Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetési koncepcióját a képviselő-testület tegnap délelőtti ülésén.

A régi-új Városháza nagytermében tartott tanácskozás egyperces néma főhajtással kezdődött – a jelenlévők Lőrincz Zsigmondra, a pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt kovásznai polgármesterre emlékeztek.

A napirendi pontok tárgyalása során a képviselők elfogadták az önkormányzat idei, háromnegyed éves gazdálkodásáról szóló beszámolót, majd pedig 10 igen és 4 nem kíséretében Pápa Város Önkormányzatának jövő évi költségvetési koncepcióját is megszavazták.
A koncepció a szocialista frakció szerint alapvető hiányosságokat tartalmaz, Pingiczer Sándor MSZP-s képviselő megfogalmazása szerint többek között nem nyújt kapaszkodót az önkormányzat jövő évi költségvetéséhez. Dr. Áldozó Tamás polgármester a témával kapcsolatban kifejtette, a 2013. évi költségvetési koncepció szerint jövőre is a korábbi években jól bevált szempontrendszer alapján gazdálkodik majd az önkormányzat.

A testületi ülésen módosították a hulladékkezelésről szóló helyi önkormányzati rendeletet, ennek értelmében 2013. január elsejétől csaknem 40 százalékkal növekednek meg a szemétszállítással kapcsolatos lakossági díjtételek. Ugyanakkor 50 százalékos kedvezményben részesülnek mindazok, akiknek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.
Unger Tamás alpolgármester kiemelte, a rendelet-tervezet során érthető módon a szemétszállítási díjak kerültek az érdeklődés középpontjába, azonban legalább ennyire hangsúlyos a városi hulladékkezelésben végbement technológiaváltást, ami egy modern, a 21. századi követelményeknek teljes mértékben megfelelő hulladékkezelési rendszert eredményezett. Az alpolgármester gondolatmenetével egyetértve Grőber Attila szocialista képviselő hozzáfűzte, véleménye szerint a téma leglényegesebb része a hulladék elhelyezésével kapcsolatos szemléletváltás. Aláhúzta, a hulladékkezelésről szóló rendelet akkor jó, ha arra ösztönözi a pápaiakat, hogy kevesebb szemetet gyártsanak.
A témában egyébként hosszas, szerteágazó diskurzus alakult ki az ülésen, a hulladékkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője válaszolt.
Dr. Hermann István fideszes képviselő az illegális szemétlerakás problémájára hívta fel a figyelmet, míg Erőss Bulcsú jobbikos politikus annak a véleményének adott hangot, miszerint a 21. században a hulladékgazdálkodás egy jól jövedelmező üzletág lett, és ő nem kíván asszisztálni az ezzel foglalkozó cégek profitszerzéséhez.
Pingiczer Sándor a városi lomtalanítás korábbi gyakorlatának visszaállítása érdekében szólalt fel, állítása szerint több pápai is támogatná a lépést. Az MSZP-s politikussal ellentétben dr. Áldozó Tamás nem szeretné, ha ismét tapasztalható lenne Pápán a lomtalanítás korábbi formája. Pápa első embere elmondta, korábban ilyen alkalmakkor a városból szemétdomb vált, majd hozzátette ezzel a véleményével ő sincs egyedül, hiszen a helyi lakosság nagy részének az álláspontját tolmácsolta.

A képviselő-testület megszavazta a temetőkkel kapcsolatos, január elsejétől esedékes díjemelést is. A lépést az indokolta, hogy a 2012-ben hatályos díjtételek nem fedezték a fenntartás költségeit. Emellett a közterület-használati díjak is magasabbak lesznek a jövő évtől.

A Városgondnokság munkájáról Bánhidi László intézményvezető tartott beszámolót a testület előtt. Dr. Péntek Árpád fideszes képviselő kérdésére Bánhidi László elmondta, az SMS-sel történő parkolójegy-váltás bevezetése már régóta napirenden van, azonban a rendszer kiépítése komoly költségekkel jár, amire egyelőre még nincs fedezet.
A tanácskozáson többen örömüket fejezték ki a város zöld övezeteinek nagymértékű növekedésével kapcsolatban. A Városgondnokság intézményvezetője hangsúlyozta, Pápa zöld felületeit folyamatosan növelni szeretnék, hiszen azok jelentősen javítják a városképet és a lakosok közérzetét. A Városgondnokság munkájával egyébként egyöntetűen elégedettek voltak a képviselők, akik közül többen személyesen is gratuláltak az intézmény munkájához.

Ezt követően Csillag István tűzoltó alezredes, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tartott tájékoztatót a katasztrófavédelmet érintő jogszabályi változásokról, a normaváltásból fakadó szervezeti- és feladatrendszer módosulásáról, valamint a katasztrófavédelem által ez évben elvégzett munkáról. Mint mondta, a katasztrófavédelem – és benne a tűzoltóság – ez év elejétől állami fenntartásban működik, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok megszűntek. A változások Pápán zökkenőmentesen lezajlottak és egy egységes szervezetet eredményeztek. A beszámolót – csakúgy, mint a Városgondnokságét – egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A vegyes ügyek során egyebek mellett arról született döntés, hogy a HEMO épületét nem veszi át Pápa Város Önkormányzata a Magyar Honvédségtől, ugyanis ez túl nagy költségeket róna a városra.

A képviselők zárt üléssel fejezték be a tanácskozást, ahol önkormányzati ingatlanok értékesítéséről döntöttek.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!