Ősztől változások a kosárlabdában


2010-01-04 14:27:47  | cikk: Haraszti Gábor  | 


2010 őszétől az európai szövetség (FIBA Europe) kezdeményezésére megváltozik a kosárlabdapályák felfestése, ami minden bizonnyal taktikai változásokhoz fog vezetni. A módosítás értelmében 50 centivel távolabbra (6.75 méterre) kerül a hárompontos vonal, a palánk alatti megjelölt terület pedig – ahol csak három másodpercig szabad tartózkodni – trapéz helyett téglalap alakú lesz. A változások miatt várhatóan kevesebb triplakísérletet láthatnak majd a nézők, ugyanakkor mivel nagyobb lesz a festett terület, ritkulni fog a palánk alatti játék is. Ez azt jelenti, hogy a két vonal közötti tér jelentősége megnő, azaz több középtávoli dobást vállalnak el a játékosok. Az új rendszer a 2010/2011-es bajnokságtól válik minden együttes számára kötelezővé, ennek ellenére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége már ősztől bevezeti a módosításokat. Vajda József, a Pápa-Damla KC mestere szerint is a következő pontvadászat során triplaspecialisták hátrányba kerülhetnek.

- Nem tudunk mit tenni, alkalmazkodunk a változásokhoz. Annyi bizonyos, hogy nehezebb lesz majd a betörés illetve a hárompontosok mennyisége is visszaeshet. Ennek ellenére nem esünk kétségbe, biztos vagyok benne, hogy a következő idénykezdetre megtaláljuk az új szabályokhoz a megfelelő taktikát.

A kluboknak saját költségen kell majd megoldaniuk a változtatásokat

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!