Pályázat útján folytatódhat a Fáy óvoda nagyszabású projektje


2012-11-26 20:29:13  | cikk: mo  | 


Pályázat útján folytatódhat a Fáy óvoda nagyszabású projektje főképe
Egy sikeres európai uniós TÁMOP pályázat nyomán folytathatja a migráns gyerekek beilleszkedését segítő tevékenységét a Városi Óvodák Fáy lakótelepi tagintézménye. „A Pápa Városi Óvodák tagintézményébe külföldről érkező migráns gyermekek befogadása, nevelése illetve oktatása II. szakasza” című projekt nyitórendezvényét ma este tartották a régi-új Városháza aulájában, melyen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légszállító Ezred parancsnoka és felesége Leslie, nemzeti rangidős parancsnokok és feleségeik, a légiszállítást támogató szolgálatok képviselői valamint a Városi Óvodák vezetősége és a tagintézmények munkatársai.

A projektnyitó rendezvényen Csákvári Judit, a Városi Óvodák intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket. A programon Unger Tamás is szólt az egybegyűltekhez. Az alpolgármester üdvözölte a Fáy András lakótelepi tagóvoda tevékenységét. Leszögezte: az óvodapedagógusok úttörő feladatot vállaltak, amikor 12 nemzet gyermekei számára dolgoztak ki olyan pedagógiai módszert, amely segíti beilleszkedésüket, egymás kultúrájának megismerését. Az alpolgármester elmondta, meggyőződése, hogy a második, most induló projekt jól kiegészíti az elsőt, és ezzel együtt válik teljessé, hiszen a magyar nyelv és a kultúra fontos része ennek a most induló tevékenységnek - fogalmazott Unger Tamás, majd biztosította a projekt lebonyolítóit az önkormányzat folyamatos támogatásáról.

A projekt részleteit Gurbi Gábor ismertette. A projektmenedzser elmondta, egy 2009-es pályázati kiírás keretében valósult meg az első projekt, mely 2010 februárjában kezdődött és 2011 októberéig tartott. Erre épül a második szakasz, melynek költségvetése több mint 30 millió forint. A 100 százalékos támogatási intenzitással megvalósuló projektben az összeg – egyebek mellett – eszközbeszerzésre, konferenciák, szakmai és gyermekprogramok szervezésére, továbbképzésekre, kiadványok elkészítésére és külföldi tanulmányútra fordítható – tette hozzá a projektmenedzser.

A nyitórendezvényen Morvai Marianna, a projekt szakmai vezetője elmondta, a 2012/13-as nevelési évet 137 kisgyermek kezdte meg a Fáy Lakótelepi Óvodában, köztük 21 nem magyar ajkú gyermek. Az óvodába járó kicsik már nyolc nemzetet képviselnek, hiszen az idei évtől egy litván kislány is a pápai intézményben tanul. Morvai Marianna arról számolt be, a második szakaszban számos szakmai és módszertani kiadvány, tanulási eszköz elkészítését tűzték ki célul, amelyek nemcsak a nevelők, hanem a szülőknek is segítséget nyújthatnak. A nemzeti kultúrák megismerését célzó projekthetek megkezdődtek, ezenkívül szerepel a projektben egy továbbképzés, amely a magyar, mint idegennyelv tanítására irányul. A partnerkapcsolatok ápolása terén nemzetközi konferenciákat szerveznek, nagyszabású gyermeknapokat, közös kirándulásokat terveznek, lesznek előadások és pszichológiai, orvosi tanácsadás szülőknek - derült ki a nyitórendezvényen. A programok már meg is kezdődtek, jelenleg az „Amerikai Hét” zajlik, december közepén nemzetközi karácsonyi ünnepséget tartanak, és még ebben az évben megjelenik két képeskönyv is. A projekt két éven át rendkívül változatos programokat tartogat mind a gyerekek, mind a szülők számára – tette hozzá a szakmai vezető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!