Közmeghallgatás kedden


2012-11-24 11:06:52  | cikk: HuHa  | 


Az önkormányzati törvényben előírt kötelezettségének eleget téve közmeghallgatást tart kedden, november 27-én, 16 órakor Pápa Város Önkormányzata a régi-új Városházán. A közmeghallgatás témája a belváros rekonstrukciója, a Fő tér átépítésével kapcsolatos információk ismertetése. Az eseményt megelőzően 15 órától az érdeklődők megtekinthetik a régi-új Városháza  (régi nevén nevezve Polgármesteri Hivatal B épülete) felújított tereit. És bár a város lakossága és a választott képviselők közti kommunikációnak ez a formája a tapasztalatok szerint kevésbé népszerű és általában gyenge érdeklődés mellett zajlik, dr. Áldozó Tamás polgármester bízik abban, hogy sokan megtekintik a felújított épületet, meghallgatják a Fő térről szóló tájékoztatást és felteszik kérdéseiket.
- A közmeghallgatások sikerére volt jó példa is, ezek közé tartozik a két évvel ezelőtt a Fő téren tartott ilyen esemény, melyen dr. Kovács Zoltánnal a Fő tér átépítésére vonatkozó terveket ismertettük. Azon a közmeghallgatáson több száz ember vett részt, így bízom abban, hogy a mostani közmeghallgatás is a kivételeket erősíti, és sokan lesznek kíváncsiak a tájékoztatóra – mondta a városvezető, hozzátéve, az eseményen várják a lakosság kérdéseit is.
-Kifejezetten szeretném kérni azokat, akik jóindulatú, esetlegesen rosszindulatú kérdéseikkel a különböző internetes felületeken megjelentek, most jöjjenek el, tegyék fel kérdéseiket és megkapják rá a válaszokat!
Pápa Város Képviselő-testülete egyébként kedden tartja soron következő ülését is, melyen olyan fajsúlyos témákat tárgyalnak, mint a 2013. évi költségvetési koncepció és a hulladék-kezelési díj változása. Ez utóbbi az ülés legnehezebb napirendi pontja lesz, véli a városvezető.
-Csatlakoztunk a királyszentistváni rendszerhez, amely teljes egészében működik. Ahogy arról többször is szóltunk, a hulladék-kezelésének és ártalmatlanításának költségei növekednek, ami azt jelenti, hogy a jelenleg 26.298 forintos éves díjat – ami a 110-120 literes kukák ürítésére vonatkozik – 35.000 forintra kell megemelnünk. Ez az emelés arányosan a kisebb hulladékgyűjtőkre is vonatkozik –tájékoztatott dr. Áldozó Tamás. A polgármester elismerte, ez egy igen nagy léptékű emelés, más települések ezen a sokkon már túlestek, most Pápán is meg kell tenni az emelést.
-Tudjuk, hogy ennek a díjnak a megfizetése sok pápainak igen nagy nehézséget okoz, vagy esetleg lehetetlen, ezért az ülésen tárgyaljuk a helyi szociális rendeletet is, melyben ötven százalékos díjkedvezményt ajánlunk fel azoknak, akiknek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét. Ez hozzávetőleg azt jelenti, hogy a kétgyermekes, kétkeresős, minimálbér közelében kereső családok mentesülnek a magasabb díj megfizetése alól, sőt az eddigiekhez képest lehet, hogy még kevesebbet kell fizetniük.
A testület tárgyalja az önkormányzat háromnegyed éves gazdálkodásáról szóló beszámolót is, mely azt mutatja, hogy a bevételek és a kiadások nagyrészt időarányosan teljesültek. Ez érinti a fejlesztési kiadásokat is, amiről elmondható, hogy határidőre pontosan fizették a számlákat, a belváros rehabilitációja és más fejlesztések esetében is. Az ülés napirendjei között szerepel a város 2013. évi költségvetési koncepciója is.
-A jelenlegi jogszabályi környezetet figyelembe véve és arra számítva, hogy ez lényegesen nem változik meg a következő hetekben, a költségvetési koncepció adóemelésre nem tesz javaslatot. Sem az építményadó, sem az idegenforgalmi adó esetében, és nem tesz javaslatot új adónem bevezetésére sem. Vagyis a jövő évi adózási környezet a 2012. évivel nagyjából megegyező lesz – hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás.
A képviselő-testületi ülés kedden, november 27-én reggel 8 órakor kezdődik a régi-új Városháza nagytermében. Az ülés a korábbiakhoz hasonlóan élő internetes közvetítés mellett zajlik, melyet hírportálunkon (www.papa-ma.hu), valamint a Pápa Városi Televízió honlapján (www.vtvpapa.hu) és a város weboldalán (www.papa.hu) tekinthetnek meg az érdeklődők.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!