Kicsik és nagyok – Színházi nevelési foglalkozás-sorozat középiskolásoknak


2012-11-23 06:18:39  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kicsik és nagyok – Színházi nevelési foglalkozás-sorozat középiskolásoknak főképe
Színházi nevelési foglalkozásokon vehetnek részt a város középiskolásai a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pápai forgatag elnevezésű TÁMOP-os projektjének köszönhetően. A Kicsik és nagyok névre keresztelt foglalkozás-sorozatot Horváthné Árvai Mária és Tegyi Tibor drámapedagógusok, valamint Herczeg Diána és Kása Ferenc, a Teleszterion Színházi Műhely színészei vezetik.
– Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novellájából kiindulva kitaláltunk egy drámajátékot, ami színházi elemeket, illetve a látottakat feldolgozó foglalkozást tartalmaz. Nagyon aktuális témát dolgozunk fel, ugyanis a drámajáték legfőképpen arról szól, milyen viselkedési mintákat adunk a gyerekeiknek, miképpen tanítjuk őket a jövőre. A diákok nem egyben látják az előadást, a történetet részekre bontottunk, és az egyes szakaszokban felmerülő problémák kapcsán kezdünk el játszani. Boncolgatjuk a figurákat és a viszonyokat, megvizsgáljuk mindazt, milyen lehetőségek állnak az egyes karakterek előtt az életben – nyilatkozta hírportálunknak Tegyi Tibor a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola székhelyintézményének dísztermében lezajlott foglalkozást követően. Hozzáfűzte, az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkozásokon résztvevő gyerekek rendkívül együttműködőek, és nagyon nyitottak a kezdeményezés iránt.
– Az egyik diák például kiemelte, nem érzete rajtunk, hogy mi mindenáron meg akarjuk neki mondani a tutit, és ő is hozzászólhatott a látottakhoz, mindez pedig nagyon tetszett neki – árulta el Herczeg Diána. A fiatal színésznő szavait Kása Ferenc is megerősítette. Mint mondta, a gyerekek mindig nagyon élvezik, ha beleszólhatnak egy kicsit a dolgok menetébe, azt meg különösen díjazzák, hogy itt ők maguk is aktív részesei lehetnek a jeleneteknek. A tapasztalt teleszterionos színész meglátása szerint ugyan az elején még kicsit bátortalanok a fiatalok, de egy idő után már elengedik magukat, és ekkor válik igazán izgalmassá a játék.
– A gyerekeknek azért tetszik nagyon ez a foglalkozás-sorozat, mert valós, létező, aktuális problémát dolgozunk fel vele, aminek során ők maguk is megfogalmazhatják a saját gondolataikat, véleményüket. Itt a kérdésekre adott minden válasz jó, csak meg kell őket indokolni – hangsúlyozta Horváthné Árvai Mária.
Tegyi Tibor megfogalmazása alapján a 12 alkalomból álló foglalkozás-sorozat legnagyobb haszna, hogy a gyerekek azonosulnak a drámajáték figuráival, és elkezdenek gondolkodni a felmerülő problémákon.
A programban a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola mellett részt vesz az Acsády Ignác Szakképző Iskola, a Petőfi Sándor Gimnázium, valamint a református gimnázium. Mindegyik középiskolában három-három foglalkozást tartanak december végéig.
A drámajáték jeleneteit Herczeg Diána és Kása Ferenc mellett Mező Panna és Pintér Csaba, a Weöres Sándor Általános Iskola két tanulója adja elő.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!