Nem könnyű az újságírók szakmája – Ismert publicista volt a Petőfi Asztaltársaság vendége


2012-11-22 21:46:23  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Nem könnyű az újságírók szakmája – Ismert publicista volt a Petőfi Asztaltársaság vendége főképe
– Véleményem szerint már elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy az online újságírás háttérbe szorította a nyomtatott sajtót. Gyakran tapasztalom, hogy egy-egy írásomat előbb el tudom olvasni az interneten, mint a lapban, ahova publikálok. Valljuk be, sokkal kényelmesebb online felületen újságot olvasni. Nyilván nem szűnik meg a nyomtatott sajtó, de az online újságírásnak köszönhetően további nagy változások előtt áll a média – vélekedik Dési János újságíró, aki ma délután a Petőfi Asztaltársaság vendége volt.
Az ismert zsurnalisztát Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője mutatta be az egyik belvárosi éttermet megtöltő érdeklődőknek. Ezt követően Grőber Attila, a civil szervezet másik ügyvivője beszélgetett a vendéggel, aki a közönség soraiból érkező kérdésekre is válaszolt.
Dési János meglátása szerint manapság sokkal nehezebb az újságírók dolga, mint korábban bármikor. – Aki újságírónak áll, az egy nagyon göröngyös, sok buktatóval kísért pályát választ magának. Az elképesztően felgyorsult világnak és a piacon megfigyelhető hatalmas versenynek, konkurenciaharcnak hála ebben a szakmában nem lehet lazsálni. Mint mindenhol, itt is kevés a pénz és nincs elég idő alaposan végiggondolni egy témát, utánajárni a dolgoknak, benézni a felszín mögé. A gyorsaságra került a hangsúly, ráadásul az egész országban érződő politikai széttagoltság is nagyban nehezíti az újságírók munkáját – fogalmazott Dési János, aki úgy látja, a bulvár jelenléte az újságírásban elkerülhetetlen, amivel nincs is semmi probléma, amíg az nem "szívja el a levegőt" a többi műfaj elől.
– Azok a kollégáim, akik megyei lapoknál dolgoznak, irdatlan teljesítménykényszerben vannak, egyszerűen nagyon sok mindenre nincs elég idejük. Hiszen nem maradhat kitöltetlen hely az egyik oldalon csak azért, mert egy riport még több időt igényelne, és azt jobban körül kellene járni. Ez például sokkal nagyobb baj, mint a bulvár jelenléte – mutatott rá a publicista.
Kiemelte, a sajtónak ugyan rendkívül nagy felelősség nyomja a vállát, de botorság lenne azt hinni, hogy a sajtó jobb lehet, mint a társadalom egésze. – Azt azért nem árt megjegyezni, egy demokratikus országban, ahol az újságíróknak megvan az egzisztenciális biztonságuk és a jogaik is világosak, egészen másképp viselkednek, mint egy olyan államban, ahol a túlélésért küzdenek, kiszámíthatatlan jogi környezetben dolgoznak, és lavírozniuk kell a politikai hatalmasságok érdekei között. Mindemellett jelenleg Magyarországon a sajtó gondjainál sokkal lényegesebb problémák vannak, ilyen például az oktatásügy kérdése, amit ha elrontanak, évtizedek kellenek a helyrehozásához. Márpedig ezen a téren nagyon rossz irányba mennek a dolgok nálunk – hangsúlyozta az asztaltársaság vendége.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!