Harry Potter a Filharmónia hangversenyen


2012-11-22 20:55:08  | cikk: HuHa  | 


Harry Potter a Filharmónia hangversenyen főképe
A Harry Potter és a Karib tenger kalózai című film zenéje is felcsendült a Filharmónia ifjúsági hangversenysorozat első előadásán. A több évtizedes múltra visszatekintő, iskolás korosztálynak szervezett koncertsorozat ebben a tanévben is folytatódik – három hangversennyel - a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében. A modern filmzenéket is repertoárjába illesztő veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, mely az idei sorozatot megnyitotta, nem először járt Pápán és nem először kapcsolódott be a Filharmónia programjába. A zenekar közel három évtizede működik, a hazai hangversenytermeken kívül Európa számos országában szerepeltek már és jártak az Amerikai Egyesült Államokban valamint Dél-Amerikában is. A klasszikus zenéken kívül kortárs muzsikát is műsorukra tűznek, hangversenyeiken neves hazai és külföldi szólisták közreműködnek. A zenekar „klasszikus” hangversenyei mellett fontosnak érzi az ifjúság zenei nevelését, és egyfajta missziónak tekinti a Filharmónia koncertsorozatot – tudtuk meg Kováts Péter hegedűművésztől, a zenekar művészeti vezetőjétől.
-Vonós kamarazenekarunk már több mint tíz éve gyakran szimfonikus formációban is játszik, repertoárunk pedig nagyon széles. Amikor a kamarazenekar szimfonikus együttessé válik, az első fúvósok a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai, második fúvósnak pedig a legjobb diákjaik ülnek be.  Ez egy rendkívül jó stúdium is a gyerekeknek, hogy élőben, a próbákon, koncerteken saját tanáraik mellett sajátítsák el a „szakmát” - magyarázta a  művészeti vezető. A filharmónia hangverseny karmestere és műsorának ismertetője úgy fogalmazott, kötelességüknek érzik a fiatalok a zenei nevelését, nemcsak azért, mert tagjaik valamennyien tanítanak zeneiskolában vagy zeneművészeti iskolában, így éreznének akkor is, ha „csak” zenészek lennének.
-Azt gondolom, most nagyon nagy szükség van arra, hogy a gyerekek testközelből halljanak élőzenét, klasszikus zenét és megismerjék ez miért jó, miért izgalmas. Ez egy misszió, nem szabad elkeserednünk, amikor esetleg értetlenséggel találkozunk, egyébként pedig jó eredményekről számolhatok be. A gyerekek nagy része legtöbbször úgy megy ki a hangversenyről, hogy élménnyel gazdagodott.
A filharmónia hangversenybérlet keretében tematikusan állnak össze az előadások, a Mendelssohn zenekar előadásának vezérfonala a ritmus volt, melyben különböző korok zenei stílusain mutatták be a különböző ritmuselemeket, a ritmus használatát, és azt, hogy az egyes korokban az egyes zenei kifejezésekhez milyen ritmusokat hívtak segítségül a zeneszerzők. Az egy órás hangversenyen felcsendülő dallamok között szerepelt Bach, Mozart, Mendelssohn mű, de megszólalt a Harry Potter ismert filmzenéje és a Karib tenger kalózai című film népszerű dallamsora is. Az egyes darabokat és ritmuselemeket pedig Kováts Péter rövid ismertetője egészítette ki.
-Azt hiszen, ilyekor esik le a gyerekeknek a tantusz, hogy lám, akkor a filmben is zenekar játszik, azokban is hegedűk és fuvolák szólnak. Mert ez ma már nem természetes, hiszen a filmekben is nagyon sok gépzenével, szintetikus módon előállított hangzással találkoznak. Itt pedig látják, hogy a zenék mögött emberek vannak, zenekar, ezeket a darabokat is össze kell rakni, össze kell hallgatni, együtt kell játszani, és élőben egészen más egy zenekarnak a hangzása. Másrészt pedig, ha ismerik a témát, ismerős a zene, akkor könnyebb a figyelmüket is lekötni és könnyebb abba az irányba terelni őket, hogy attól a zenekartól más, klasszikus műveket is meghallgassanak.
A Mendelssohn Kamarazenekar keddi hangversenyeit a Petőfi Gimnázium és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai tekintették meg, szerdán pedig a Türrösök és az általános iskolások kaptak igazi zenei élményt a Filharmónia hangversenysorozat idei első előadásán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!