Somogyi ugrós táncok a JMSZK-ban


2012-11-20 20:57:12  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Somogyi ugrós táncok a JMSZK-ban főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ egy több alkalomból álló táncházat szervez az ősz során. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg az intézményben. Müller Anita érdeklődésünkre elmondta, a gyerekeknek elég nehéz a somogyi ugrós tánc, mivel sok térdhajlítás van benne, viszont jól táncolható. A somogyországi táncok adják a táncok alapját, amelyekből a mozgás kifejlődött. A dél-dunántúli táncdialektus legfontosabb típusa a kanásztánc-ugrós táncfajta, erre jellemző a sok térdhajlítás.
A magyarországi néptáncegyüttesek mindenképpen fontosnak tartják az olyan kezdeményezéseket, mint a táncházak, s ez alól nem kivétel a Vadvirág Néptáncegyüttes sem. A népi hagyományok, elsősorban a zene és a tánc újraélesztését célzó táncház-mozgalom a hetvenes évek elején indult be Magyarországon.
Az est a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes közreműködésével valósult meg.
A táncháznak ez volt a negyedik összejövetele, amikor is Kocsis Enikő és Fintos Dezső táncművészek tanították az érdeklődőket a JMSZK földszinti előterében.
A táncház következő foglalkozása decemberben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!