Katona György művészete - ahogy Veress Zsuzsa látja


2012-11-18 17:53:19  | cikk: HuHa  | 


Katona György művészete - ahogy Veress Zsuzsa látja főképe
Több civil közösség összejövetelén tartott már előadást Veress Zsuzsa, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanára, és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportjában is hallhatták már színes, érdekes eszmefuttatását egy-egy témában. Ezúttal különleges felkérésnek tett eleget, a csoport tagsága előtt: férje, Katona György festőművész világlátását, munkásságát mutatta be. A Szent Anna templom nagy hittantermében tartott összejövetelen számos festményen keresztül kaphattak betekintést az érdeklődők a művész világlátásába, hitvallásába és alkotói munkájába. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés az, hogy pont élete párja beszél művészetéről, Katona György – aki maga is részt vett a rendezvényen - úgy fogalmazott, furcsa és megtisztelő is egyszerre.
-Ő ismer engem a legjobban mindenféle szempontból. Nagyon hosszú ideje figyeli már munkásságomat és kiállításaimat is ő nyitja meg. Mondhatom azt, hogy nagyon interaktív kapcsolatban vagyunk a művészettel.
 A kérdés fordítottjára az előadó is hasonlóan felelt.
-Jó érzés, és azon, hogy elfogult vagyok vele, felül tudok emelkedni, vagy pedig vállalom és megmondom, hogy ez most olyan és úgy kezeljék. Nagyon szeretek róla beszélni. Volt már olyan, hogy egy hétig beszéltem fiataloknak Gyuri képeiről és nem derült ki, hogy van egymáshoz közünk, csak a végén mondtam el – mesélte a magával ragadó előadásairól ismert tanárnő. A KÉSZ rendezvényén azt a sokszínűséget mutatta be, mely Katona György művészetét jellemzi, s mindezt az alkotó különböző stílusban készült képeivel szemléltette. Veress Zsuzsa úgy látja, Katona György képei gyógyító hatásúak, olyasmivel foglalkozik, ami fontos, és aminek van értelme, alkotásai pedig segítenek élni mindenkinek. A tanárnő - bár nem szakterülete a képzőművészet – saját bevallása szerint az elmúlt években sokat megtanult a festészetről. Tán ez a kettősség az oka, hogy több kiállítás megnyitására is felkérték már és erre az előadásra is őt kérték.
-Talán pont azért, mert nem ez a szakmám, nem úgy beszélek a festészetről, mint egy képzőművész, így azt tudom elmondani, hogy én mit látok a képeken – ez pedig van, akinek tetszik – véli. A tanárnő előadásában műfaji és stiláris szempontból válogatta össze a bemutatott alkotásokat. A művész különböző műfajú és témájú képeiből tárt a közönség elé egy csokorra valót, párhuzamokat, hasonlóságokat vonva a különleges szín- és formavilágot megjelenítő festmények között, s ezeken keresztül szólt Katona György világlátásáról. Az alkotások között pápai vonatkozású képek, portrék, erdélyi tájak, realisztikus, misztikus és expresszív képek egyaránt helyet kaptak. A Katona György szemet gyönyörködtető festményeit, jelképes mondanivalót megfogalmazó alkotásait bemutató összejövetelt Veress Zsuzsa szenvedélyes előadása tette teljessé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!