Fokozott közúti ellenőrzéssel folytatódik a „Látni és látszani” akció


2012-11-17 12:06:16  | cikk: HuHa  | 


Fokozott közúti ellenőrzéssel folytatódik a „Látni és látszani” akció főképe
Október 15-től egy hónapon át tartott az a felkészülési kampány, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság hirdetett meg az őszi-téli időszakban a rossz látási körülmények miatt bekövetkező balesetek megelőzésére. A felkészülési időszakot egy hónapon át tartó fokozott közúti ellenőrzés követi, mely november 15-én indult és december 15-ig tart, s melynek során a közlekedési ellenőrzéseken a rendőrök kiemelten figyelnek a gépjárművek világító berendezéseinek működésére. A felkészülési akcióban szakszervizek és optikusok vettek részt, akik díjmentesen megvizsgálták a gépjárművek világító berendezéseit illetve a járművezetők látását.
-Az országos „Látni és látszani” kampányhoz természetesen a Pápai Rendőrkapitányság is csatlakozott. Ilyen program most először volt hazánkban, de várhatóan a jövőben ismétlődni fog. A kampány első részében a gépkocsi tulajdonosoknak lehetőségük volt arra, hogy a kampányban résztvevő, regisztrált szervizekben díjmentesen megvizsgáltassák járművük világító berendezéseit, az optikusok pedig a járművezetők látásvizsgálatát vállalták térítésmentesen. A hibátlan vagy megjavíttatott világítóberendezéssel rendelkező járművek tanúsítványt is kaptak arról, hogy a gépkocsi e tekintetben megfelelő állapotban van – mondta el a részleteket Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. A kampányt – más országok mintájára - azért hirdette meg az ORFK és az OBB, mert az őszi időszakban jelentősen megváltoznak az időjárási és ezzel együtt a látási viszonyok, aki pedig nem készül fel ezekre a megváltozott körülményekre könnyen balesetet okozhat, vagy baleset áldozatává válhat. Ennek elkerülését célozták a felkészülési időszakban meghirdetett vizsgálatok.
-A Pápai Rendőrkapitányság az illetékességi területen működő valamennyi szakszervizt és optikust megkereste, hogy csatlakozzon a kampányhoz és regisztráljon a meghirdetett honlapon. Három szerviz vett részt a programban, optikus sajnos nem csatlakozott a kezdeményezéshez – tájékoztatott a kiemelt megelőzési főelőadó. A három szakszerviz – a Marsal’ Kft., az Autofit Extra Kft. és a Körgyűrű 2001 Kft. – közel ötszáz ügyfelelet fogadott a kampány keretében az elmúlt egy hónapban. Tapasztalatuk szerint a bevizsgáltatott járművek világítóberendezései többnyire megfeleltek az előírásoknak, leginkább a fényszórók beállításain kellett állítaniuk. A járműtulajdonosok, akik éltek a kampány nyújtotta lehetőséggel, probléma esetén jellemzően meg is javíttatták gépkocsijukat, így csaknem mindenki megkapta a tanúsítványt.
Az egy hónapos felkészülési időszak után csütörtökön megkezdődött a fokozott közlekedési akció, mely során a rendőrök azt vizsgálják, hogy a járművek megfelelnek-e a közlekedésbiztonsági előírásoknak, és különös tekintettel lesznek a világító berendezések állapotára. Az akció nem csak a személygépkocsikat érinti, hanem a tehergépjárműveket, motorokat és segédmotor-kerékpárokat is, és nem csak a közlekedő járműveket vizsgálják, hanem azt is, hogy éjszaka vagy korlátozott látási körülmények között az utakon álló járművek ki vannak-e világítva az előírásoknak megfelelően. Az ellenőrzés a világítóberendezések mellett a fényjelző berendezések műszaki állapotára is kiterjed, így az irányjelzőkre és féklámpákra is. A fokozott közlekedési ellenőrzés gyakorlati megvalósításáról Mózes Attila megbízott őr-járőr alosztályvezetőt kérdeztük.
-A közterületen szolgálatot teljesítő állomány kiemelt figyelmet fordít a világítóberendezések műszaki állapotára, működésére, a lámpák rögzítettségére, a fényvisszaverő berendezésekre. A kampány első részében résztvevő járművezetők a szakszervizben kapott tanúsítványt felmutathatják, ezzel igazolva, hogy gondoskodtak járművük téli felkészítéséről. A tanúsítvány azonban nem mentesít a felelősségre vonás alól, ha kollégáink szabálytalanságot tapasztalnak, azonban ilyen esetben a rendőr mérlegelhet az intézkedés során.
A rendőr törzszászlós arra figyelmeztetett, a tanúsítvány meglététől függetlenül a járművezetők elindulás előtt kötelesek ellenőrizni járművük világító berendezéseinek működését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!