Sokszínűség, műfaji gazdagság - Pápai Tárlat 2012.


2012-11-17 09:25:34  | cikk: mo  | 


Sokszínűség, műfaji gazdagság - Pápai Tárlat 2012.  főképe
Több mint tíz éve született újjá az A. Tóth Sándor festő- és bábművész, rajztanár által a második világháborút követően életre hívott nemes hagyomány, mely szerint minden év végén a pápai és Pápához kötődő képzőművészek bemutatják legfrissebb alkotásaikat. A szervező Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igyekszik hű maradni a Magyar Örökség-díjas művész által indított hagyományokhoz, s minden évben nívós tárlatot állít össze, amely színvonalas leképezése a pápai művészeti életnek. A Somogyi Galériában megrendezett Pápai Tárlaton ismét a stílusok, témák, hangulatok, érzelmi kifejeződések sokszínűsége jelenik meg, hiszen ebben az évben 29 művész 58 alkotása látható a galéria termeiben.

A változatos, mondanivalójában is igencsak gazdag kiállításon a Ribillió Andante Jazz Trió hangolta művészi befogadásra az érdeklődőket, majd a megnyitón Unger Tamás köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester felidézte az A. Tóth Sándor által életre hívott kezdeményezést, majd az újjászületett tárlat jelentőségét hangsúlyozta. Unger Tamás kiemelte azt is, örömmel látja, hogy a Pápai Református Gimnázium elindította művészeti szakközépiskoláját, így bizakodva nézhetünk a jövőbe, hogy ez az örökség nem fog megszakadni.

A 2012. évi Pápai Tárlatot a Veszprémi Művészetek Háza igazgatója, Hegyeshalmi László nyitotta meg. A képzőművész a befogadó szempontjából vizsgálta a kiállításon megjelent alkotásokat. Hegyeshalmi László elmondta, szinte minden alkotót érdemes lenne kiemelni, hiszen a művek mindegyike valamilyen módon megérinti az embert. A művészetet több szinten lehet megközelíteni, a lényeg, hogy nyitott elmével és nyitott szívvel tegyük ezt – hangsúlyozta az intézményvezető.
- Mint mindegyiken korábban, az idei Pápai Tárlaton is a sokféleség a jellemző. Műfajban, műformában most is a leggyakoribb a táblakép. A tárlaton Horváth Lajos, Marosi Diána, Katona György munkái nyomán jelen van az újfiguráció. De Nemcsics Antal, Ézsiás István, Heitler László, Khell Zoltán alkotásait tekintve megtalálható a síkfestészet, a geometria is, amikor az alkotó mer egyszerű lenni, nem használ mást, csak a geometrikus alakzatokat és egy logikus rendszerben ötvözi őket. Nagyon erős a tájkép, itt két szemléletre hívnám fel a figyelmet. Kiss László a városi tájképet vetíti elénk, míg Tóth Kálmán a természetbe kalauzol bennünket. De itt említeném meg Borbély Lajos és Kerpel Péter kiemelkedő munkáit – fogalmazott a képzőművész, majd megjegyezte, bár a fotóművészet szerényen van jelen a tárlaton, képviselői Noll Béla és Horváth Géza mindig markáns és jelentős művészeti értéket képviselő alkotásokkal érkezik a kiállításra.

Horváth Géza a Győri Balettben lencsevégre kapott pillanatokat hozta el a tárlatra. Az E-MAFOSZ fotóművész elmondta, mindig is kedvenc témája volt az emberábrázolás, az utóbbi időben pedig különösen lenyűgözte a balett, a mozgás szépsége. Úgy fogalmazott sokszor annyira belefeledkezik a látottakba, hogy elfelejt fotózni. Horváth Géza örömmel vesz részt a nívós Pápai Tárlaton. Tervei szerint jövőre – 60. születésnapja alkalmából – visszatér a Somogyi Galériába egy életmű kiállítás apropóján.

Figuráció vagy lírai absztrakt, geometrikus vonalak vagy realisztikus művészet, plasztika vagy táblakép – mindegy melyik alkotásról beszélünk, egyfajta örömkeresés, örömfelfedezés sugárzik az itt megjelent művészeti értékekből – hangzott el a tárlat megnyitóján.
A kiállítás december 30-ig tekinthető meg.

Képek:

nincsenek képek

Kiállítók:
Balogh László, Borbély Lajos, Cseke Szilárd, Drabant András, Ézsiás István, Fülöp Lajos, Heitler László, Horváth Géza, Horváth Lajos, Katona György, Kerpel Péter, Kiss László, Khell Zoltán, Lukács Katalin, Marosi Diána, Mező Lászlóné, Molnár Lajos, Nemcsics Antal, Noll Béla, Persaits László, Pesei Petra, Révész Antal, Rumi Olivér, Tirnován Ari Vid, Tóth György, Tóth Kálmán, Ughy István, Ughy Miklós, Ürmös Péter, Zsuppán István.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!