Szövegértési verseny a katolikus iskolában


2012-11-16 18:29:22  | cikk: mo  | 


Szövegértési verseny a katolikus iskolában főképe
Boldog, aki olvas, aki olvas boldogul – ezzel a Janikovszky Évától származó jelmondattal kívánta olvasásra sarkallni a gyerekeket a Szent István Római Katolikus Általános Iskola a mai szövegértési versenyen. A megmérettetést harmadik esztendeje szervezi az iskola, melyen ezúttal 27 tanuló vett részt a város összes általános iskolájából, a Türr István Gimnáziumból és a vaszari, a csóti valamint a pápakovácsi általános iskolából. A versenyen Gombásiné Takács Gyöngyi köszöntötte a megjelenteket, a zsűri tagjait és a résztvevő diákokat. Az igazgató hangsúlyozta, igyekeznek minden évben megszervezni a szövegértési versenyt, hiszen a magyar nyelv ápolása a nemzet és a magyarság megmaradásának záloga.
Némethné Szabó Ottília magyar-történelem szakos tanár elmondta, az internet világában nagyon fontos tudni, hogy milyen típushibákkal kell szembenézni a pedagógusoknak. A verseny szervezője megjegyezte azt is, a diákok egy-egy információért nem a könyvtárba mennek, hanem az internethez fordulnak segítségért. Emellett az látszik, hogy szűkül a gyerekek szókincse.
- Nekünk ezzel kell felvennünk a harcot. Ezért is alkalmazunk gyakran olyan feladatokat, melyek a szókincs bővítésére koncentrálnak, ahol szinonimákat kell megadniuk a gyerekeknek. Ilyen és ehhez hasonló feladatok szerepelnek a versenyen is. Feleletválasztós tesztek, igaz-hamis állítások és hasonlók – fogalmazott a megmérettetés szervezője. A szövegértési versenyen a résztvevőknek két dokumentum- és magyarázó szöveget kellett értelmezniük a megadott feladatok alapján. A megmérettetés három kategóriában zajlott, a 4., az 5. és a 6. osztályosok korcsoportjában. A versenyzők által elkészített feladatlapokat a város számos iskolájából érkezett pedagógusok értékelték, köztük volt például Bognár József nyugalmazott iskolaigazgató, a zsűri elnöke pedig Hodásziné Pingiczer Andrea, a Türr István Gimnázium magyar munkaközösségének vezetője volt.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!