Csapatszolgálati kiképzés Pápán


2012-11-15 22:16:55  | cikk: HuHa  | 


Csapatszolgálati kiképzés Pápán főképe
Az idei évi kiképzési terv szerint ezúttal is Pápán tartja az ideiglenes csapatszolgálati század kiképzését a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrök ma délelőtt kezdték meg a gyakorlatozást a Perutz Stadionnál. A pápai helyszínt az indokolja, hogy a megyében városunknak van egyedül NB I-es labdarúgó csapata, így a sportrendezvények kapcsán leginkább itt van szükség a csapatszolgálat bevetésére. Ideiglenes csapatszolgálati szakasz vagy raj egyébként minden kapitányságon működik, az ide tartozó rendőrök egyéb szolgálati feladatuk mellett önkéntesen vállalták a feladatot, mely rendkívüli fegyelmezettséget és csapatmunkát igényel.
-Rendőreinknek megfelelő fizikai és pszichés felkészültséggel kell rendelkezniük, hiszen tömeggel szemben kell intézkedniük szükség esetén, ez pedig a napi szolgálatellátásnál sokkal nagyobb igénybevételt jelenthet. Bevetésnél az ingerküszöböt lényegesen magasabbra kell emelniük kollégáinknak, számítaniuk kell arra, hogy a rendezvényen résztvevő állampolgárok önkontrollja elszabadul – magyarázta a kiképzést vezető Borbély Zoltán alezredes. Az ideiglenes csapatszolgálati állomány feladata a tömegkezelés sportrendezvényeken, nagy létszámot vonzó egyéb rendezvényeken, komolyabb veszélyt rejtő eseményeken. Feladatuk hasonlít a készlenléti rendőrökéhez, ám míg nekik szolgálatukat nagyrészt a kiképzés, az ilyen feladatokra való felkészülés teszi ki, az ideiglenes csapatszolgálat tagjai egyéb rendőri munkájuk mellett vállalják ezt a szolgálatellátást. A rendőrök rendszeres képzése, a tömegkezelési alapfeladatok gyakorlása elengedhetetlen ahhoz, hogy szükség esetén eredményesen tudjanak beavatkozni a rend biztosítása érdekében. A mostani két napos kiképzés – melyen a megye teljes csapatszolgálati állománya részt vesz - is e célt szolgálja.
-Ma a tömegkezelési alaptaktikai eljárásokat gyakorolják munkatársaink, holnap pedig már a stadion területén dolgozunk. Elsősorban mozgósorfalak kialakítását gyakorolják a kollégák, amire további tevékenységek épülnek. A kiképzés része a szektorkiürítés, a szektorleválasztás, a védett személyek kísérése, a folyosónyitás és a garázda személyek kiemelése is – sorolta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. A rendőrök holnap a stadion területén folytatják a kiképzést és a gyakorlat részeként részt vesznek az esti Lombard Pápa – DVTK NB I-es labdarúgó mérkőzés biztosításában is. Az alezredestől megtudtuk, bár rendbontás miatt az elmúlt években ritkán volt szükség beavatkozásra Pápán, a csapatszolgálati állomány többször dolgozott itt, hiszen a mérkőzésekre a tömeg kísérése, az ellenérdekű szurkolótáborok elszeparálása is feladataik közé tartozik.
-Az idei évben volt már atrocitás a Lombard Pápa - Haladás mérkőzés kapcsán, amit gyors és szakszerű rendőri intézkedéssel kezeltünk és a vasútállomásig kíséréssel biztosítottuk az elvonulást. Olyanra is volt példa, hogy a gépkocsival távozó szurkolók a megyehatár vendéglátó egységében követtek el garázda cselekményeket, így ezeket a helyeket is biztosítjuk. Nagyobb csapatszolgálati erő bevetésére a közelmúltban Devecserben volt szükség, ahol végül is nem kellett tömegkezelési feladatot, tömegoszlatást alkalmazni – mondta el az alezredes.
A holnap estig tartó kiképzést a Készenléti Rendőrség szombathelyi bevetési osztályának munkatársai végzik, az ő szakmai irányításuk alatt folyik a gyakorlat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!