Városi fenntartásba kerül a Gróf Esterházy Károly Múzeum – ülésezett a képviselő-testület


2012-11-15 15:47:27  | cikk: HuHa  | 


Városi fenntartásba kerül a Gróf Esterházy Károly Múzeum – ülésezett a képviselő-testület főképe
Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a következő évi ellenőrzési ütemtervről és a Gróf Esterházy Károly Múzeum városi fenntartásba vételéről is tárgyalt ma délutáni ülésén Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete. A régi-új Városházán tartott tanácskozás elején a városatyák újra döntöttek arról, hogy a város 2013. január 1-jétől az illetékességi területén lévő köznevelési intézmények működtetését nem képes vállalni. A téma újbóli napirendre vételére azért volt szükség, mert az október 25-ei döntést követően jogszabály-módosítás történt, mely szerint az állam az önkormányzatot hozzájárulás megfizetésére kötelezheti. A képviselők a mai ülésen arról hoztak határozatot, hogy a város az illetékességi területen lévő összes saját tulajdonában álló, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény vonatkozásában a jövő évtől a működtetést nem képes vállalni, ugyanakkor utasították a polgármestert, hogy a működtetési kötelezettség alóli mentesülés érdekében kérelmet nyújtson be a kincstár illetékes területi szervéhez. Az ülésen a testület tagjai megszavazták az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendelet módosítását. Eszerint Pápa Város Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások szociális alapú lakbérének mértéke 4,3 százalékkal emelkedik 2013. január 1-jétől, két ingatlant pedig töröltek a tilalmi listáról. A képviselők elfogadták a jövő évre vonatkozó ellenőrzési ütemezési tervet is, amely az intézmények pénzügyi ellenőrzését és az önkormányzat belső ellenőrzési ütemtervét is tartalmazza. Az előbbit külső szakértő, az utóbbit a Polgármesteri Hivatal belső ellenőre végzi majd. Vegyes ügyek között határozott a testület - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítása kapcsán - a Gróf Esterházy Károly Múzeum városi fenntartásba vételéről. A jogszabály szerint ugyanis a megyei múzeumi szervezetek tagintézményei, melyek nem a megyeszékhelyen működnek, januártól a települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek a feladatellátáshoz rendelkezésre álló személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával. Az erről szóló megállapodást december 15-ig kell megkötnie a jelenlegi és jövőbeli fenntartónak. A képviselők ma elfogadott határozatukban felhatalmazzák dr. Áldozó Tamás polgármestert arra, hogy a törtvénybe foglaltak alapján tárgyalásokat folytasson a Gróf Esterházy Károly Múzeum átvételéről. Az ülés végén a testület tagjai a november 27-e és december 3-a között tartandó schwetzingeni karácsonyi vásáron résztvevő delegáció tagjairól döntöttek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!