Esterházy-legendák a Szó és Kép Színpad előadásában


2012-11-14 03:30:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Esterházy-legendák a Szó és Kép Színpad előadásában főképe
Szellemidézés, egy kis 18. századi misztikum, rengeteg humor, középpontban pedig a megelevenedő Esterházy-legendák – címszavakban így jellemezhetnénk a Szó és Kép Színpad legújabb színdarabját, melyet novemberben hétfő délutánonként láthatnak az általános iskolák felső tagozatos diákjai az Esterházy-kastély Nádor-termében.
Az Esterházy-legendák című előadás két történetet dolgoz fel a grófi család anekdotákban gazdag múltjából. Az elsőből kiderül, hogyan vette meg Esterházy Ferenc azt a területet, amelyre később a pápai kastélya épült, míg a második mesében a neves gróf ráébreszti udvari tudósát, hogy a könyvek lapozgatásán túl bizony saját szemén keresztül is meg kell ismernie a világot.
A két, humorral alaposan átitatott legendát egy kerettörténet fogja közre, amiben Maud, a csodapók, Karinthy Frigyes egyik híres karaktere szellemidézés útján eleveníti meg a közönségnek Esterházy Ferenc személyét. A misztikus keret beemelése a színdarabba remek húzásnak bizonyult, ugyanis kellőképpen felkelti a néző érdeklődését az előadás iránt, amelynek interaktív vonásai még inkább közelebb hozzák a látottakat a közönséghez.
De nem csak a darab felütése rendkívül erős, a lendület a későbbiekben is kitart, és az ötletesen felépített Esterházy-legendák úgy marad végig szórakoztató, hogy közben gazdagabbak leszünk egy csipetnyi pápai történelemmel is. A humor a barokk hangulatnak megfelelően az elegancia talaján mozog, a színdarab dicséretes módon egyszer sem csap át kabaré jellegű olcsó poénkodásba.
Gróf Esterházy Ferenc alakja, megformálás tökéletesen eltalált, Janus Norbert a szerepben egyszerre arisztokratikus és mókás, miközben sugárzik róla a bölcsesség, valamint a játékosság. Rózsás Hajnalka Maud kisasszonyként a karakternek megfelelően kellően titokzatos, míg Csukárdi Sándor az előadás során több szerepet is eljátszik, aminek megvalósítása sosem könnyű feladat.
A színdarab előtt a diákok dr. Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatójának ismeretterjesztő előadását hallhatják az Esterházy-családról. – A misztikus köntösbe öltöztetett előadásunkkal a történelmi információkat, az Esterházyakról kapott adathalmazt szeretnénk feloldani, emészthetővé tenni a gyerekeknek. Az Esterházy-legendák közel két hónapig készült, ez idő alatt nem foglalkoztunk más színdarabbal. Korábban már többször is színpadra állítottunk meséket, így a jelenlegi munka sem volt újdonság számunkra. Mostanában pápai vonatkozású darabokra fókuszálunk, az Esterházy-legendák tulajdonképpen az első állomása a gyerekeknek szóló sorozatunknak – nyilatkozta hírportálunknak Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpad vezetője. Mint mondta, a későbbiekben adott esetben szívesen bemutatják majd az Esterházy-legendákat további diákoknak is.
Az Esterházy-legendák az Örök barokk címen futó TÁMOP-os pályázat keretében, a Mesés barokk elnevezésű programsorozathoz kapcsolódóan látható az Esterházy-kastélyban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!