Vidám hangulatú műsorok a Szent Márton-napi Újbor Ünnepének harmadik napján


2012-11-11 23:02:46  | cikk: mo  | 


Vidám hangulatú műsorok a Szent Márton-napi Újbor Ünnepének harmadik napján főképe
Vidám hangulatú délutánnak néztek elébe mindazok, akik Márton napján ellátogattak az Esterházy-kastély udvarára. A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén a pápai és Pápa környéki művészeti csoportok folklórműsora mellett ugyanis egy vásári komédiának és egy nagyszerű koncertnek is részesei lehettek. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igyekezett úgy összeállítani a színpadi műsort, hogy abban minden korosztály megtalálja a számára izgalmas programot.
Így léphetett színpadra a celldömölki Soltis Lajos Színház társulata, amely ezúttal egy négy darabból álló vásári komédiával szórakoztatta a közönséget. Benkő Péter Pál, a színház művészeti vezetője elmondta, színházukban komoly hagyománya van a vásári komédiáknak, hiszen a több mint 30 esztendeje fennálló intézmény repertoárjában csaknem 15 éve előkelő helyen szerepel ez a műfaj. Benkő Péter Pál hangsúlyozta, igyekeznek mindenben megadni a műfaj hangulatát, sokat játszanak Vas megyében, így ha tehetik kerékpárral érkeznek a bemutató helyszínére, letámasztják a bicikliket és már kezdődhet is a komédia. A művészeti vezető elmondta azt is, a színház repertoárjának emblematikus műfajára a harsányság, energikusság, frissesség, a nyelvismeret nélkül is érthető helyzetkomikumok és az akrobatikus verekedések-veszekedések jellemzőek. Az ötből ezúttal négyet mutattak be Pápán, melyek valóban csordultig voltak e stílusjegyekkel, s ezt megfűszerezték  népies, néhol pajzán humorral. Az üstfoldozó, amely a tűzrőlpattant feleség mellett tengődő papucsférjek sorsát tárta elénk. A pór, a fia meg az oskolamester a színház egyik legrégebbi, folyamatosan életben tartott darabja, amely a társadalmi osztályok közötti át(nem)járhatóságról szól. Az ellopott kakas címéből is következik, hogy a lopásról, a felelősségre vonás alóli kibújásról regél, fűszerezve ezt a meglopott és a tolvaj házaspár közötti kusza viszonyokkal. A Lónak vélt menyasszony pedig a klasszikus "félreértés szituációra" épült.

Az esti borozgatáshoz kitűnő hangulatot teremtett a Vivat Bacchus Énekegyüttes koncertje. A öt fiatalember gondosan felépített műsorával a magyar borkultúra elismertségét szolgálja. Humorral átitatott, ritmusvilágában gazdag, magyar mentalitással fűszerezett dalaik a kulturált borfogyasztást hirdetik. A pápai színpadon rendkívül vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus Énekegyüttes 2001-ben alakult, s tagjai között egy városunkból származó fiatalember is énekel, sőt Bognár Szabolcs szólistája, hangképzője és borfelelőse is az együttesnek. A Vivat Bacchus az évek során bejárta Európát és a világot, ezzel nemcsak maguknak, hanem a magyar bornak is hírnevet szereztek, hozzájárulva nemzetközi elismertségének további erősödéséhez. Az ismert bordalokon kívül saját dalok is színesítik repertoárjukat, a hangulatot pedig mesterien fokozzák a stílusirányzatok kavalkádjával. Hiszen a népi folklóron kívül produkciójukban felfedezhető a jazz, a blues vagy a rock and roll is. A sajátos előadásmódra legendás zenészek és énekesek is felfigyeltek, hiszen a bordaloló fiatalemberek olyan művészek mellett léptek fel, mint Ákos vagy Demjén Ferenc. Bognár Szabolcs elárulta azt is, Boriginal című lemezükön Ákos is közreműködött. Sőt, a zenész-énekes 2005 novemberében nyitotta meg az Andante Borpatika kapuit, innentől kezdve az énekegyüttes rendszeres fellépővé vált a színpadon. A baráti kapcsolatuk olyannyira elmélyült, hogy a fiúk a 2006/2007-es „Még közelebb”-turnén is részt vettek.

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén az est további részében Krasznai Tamás operett-és nótaénekes valamint Greznár Zoltán zenekarának műsora biztosította a jó hangulatot.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!