"Ünnepelni gyűltünk össze..." - Szalagavató a Refiben


2012-11-11 07:56:31  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 



75 végzős refis maturandusra került fel tegnap este ünnepélyes keretek között a középiskolai évek végeztét jelző piros-kék szalag.
A hagyományokhoz hűen a Református templomban kezdődött a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának szalagtűző ünnepsége. Az alkalmon Varga-Umbrich Károly, a 12. B osztályfőnöke szólt az egybegyűltekhez.
Beszédében kiemelte, ma ünnepelni gyűltek össze, egy felhőtlen, gondtalan ünnepségre.
- Vártuk ezt a napot, mindenki máshogyan, s ennek megfelelően most is más és más lélekkel vagyunk itt mindahányan. Van, aki kitartó munka után, így mély békével a szívében ízlelgeti annak zamatos gyümölcseit. Vannak olyanok is, akik felszínesen készülve, ennek megfelelően felszínes örömmel, igazi örömet távolról sem sejtve állnak itt most. De mindenki megérdemli a szalagot, nem azért, mert betöltötte a 18. évét, hanem azért mert eljutott idáig. Olyan próbákat álltatok ki, mint a szecskaavató, részesei voltatok legalább 20 kollégiumi vasárnapnak, több istentiszteleten, osztálykiránduláson vettetek részt. Elfogadtátok és betartottátok azokat a szabályokat, amelyeket az iskola elvárt tőletek. Legyetek büszkék arra, hogy konzervatív, de a kor szellemére mindig válaszolni képes iskolába jártatok. Őrizzétek ezeket az értékeket, ne engedjétek elsodródni magatokat a helyes útról. Azzal, hogy hamarosan feltűzzük a szalagokat, jelezzük, hogy ti is ennek a híres intézménynek felnőtt tagjai lehettek. Egyetértünk a ti befogadásotokkal, ezentúl már felelősségben is összetartozunk. A szalagavató rávezet minket arra, hogy valaminek lassan vége. El kell, hogy engedjünk az úton. Jézus Krisztus is többször beszél az útról, azt mondja szoros az a kapu, amely az életre visz, és kevesen járnak azon. Pál apostol úgy beszél erről, hogy ezen az úton járás nagy harc. Nemes harc, de harc – hangsúlyozta Varga-Umbrich Károly.
Ezt követően a három végzős osztály színvonalasan összeállított zenés-verses produkcióját hallhatták és láthatták a megjelentek.
Végül Kovács Péter igazgató is köszöntötte a megjelenteket, aki megköszönte a három osztályfőnök (Mayerné Pátkai Tünde, Herkovits Katalin és Varga-Umbrich Károly) áldozatos munkáját. Majd a diákokhoz szólt, s elmondta, már alig több mint 100 tanítási nap van az érettségiig.
- A most kapott szalag az iskolát szimbolizálja, amit viseljenek büszkén és örömmel, becsüljék meg, s tegyék el jól, mert 20 év múlva ez lesz az a tárgyiasult emlék, ami majd a Refire emlékeztetni fogja önöket - fogalmazott Kovács Péter.
Az est fénypontja a szalagok feltűzése volt, majd a végzősök műsora a Sportcsarnokban folytatódott, ahol az igazgató és a bál fővédnöke, Écsi Gyöngyi református lelkész, -aki mint édesanya is jelen volt - köszöntője után táncra perdültek a maturandusok, elsőként palotást, majd a bécsi keringőt, illetve Radeczky-formációt és gyertyafénykeringőt táncoltak.
Az est bállal zárult.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!