Kiállítással állít emléket kerek évfordulójának a Kékfestő Múzeum


2012-11-10 01:07:53  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kiállítással állít emléket kerek évfordulójának a Kékfestő Múzeum főképe
A Kékfestő Múzeum 50 éve címmel nyílt kiállítás a legújabb kori fennállásának fél évszázados jubileumát ünneplő intézményben tegnap este.
A műhelyt a neves Kluge-család működtette egészen 1956-ig, ezt követően az épületet és eredeti berendezését műemlékké nyilvánították, majd 1962-ben az ország első textilmúzeumaként nyitotta meg újra kapuit. 2011-től Pápa Város Önkormányzata kezeli a múzeumot.
A ma esti kiállítás-megnyitón Reidmár Linda, a Kékfestő Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd felolvasta dr. Domonkos Ottó néprajzkutató, muzeológus gondolatait. A neves akadémikus a mostani alkalomra írt levelében Európa-hírű, kiemelkedő ipari, műszaki és néprajzi értékű intézménynek nevezte a pápai Kékfestő Múzeumot.
Dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében a múzeummal kapcsolatos, az előző évtizedeket hangulatosan megidéző szubjektív emlékeiről beszélt az egybegyűlteknek. – Kívánom, hogy a Kékfestő Múzeum a város működtetésében növelni tudja azt a kiemelkedő látogatószámot, amivel Pápa turizmusának egyik zászlóshajójává vált, egyszersmind lehetőségeihez mérten még tovább fejlődjön – fűzte hozzá a könyvtárigazgató.
A Kékfestő Múzeum elmúlt ötven évét bemutató tárlatot Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa nyitotta meg, aki beszédében alapos történeti áttekintést nyújtott a kékfestő műhely múltjáról, illetve az alapító Kluge-családról. – Mindannyiunk érdeke, gazdagító teendője és szívbéli kötelessége fenntartani, működtetni, táplálni, látogatni, minél mélyebben megismerni, valamint a következő nemzedék számára megőrizni a Kluge-család nagyszerű szellemi, tárgyi hagyatékát. Tisztelt ünneplő közönség! Köszöntsük hát a legjobb kívánságokkal a legszebb férfikorba lépő Kékfestő Múzeumot! – fogalmazott Somfai Balázs.
Az ünnepségen közreműködtek a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, míg a rendezvény végén a Szó és Kép Színpad Petőfi-versekből összeállított műsorát is megtekinthették az érdeklődők.
A kiállítás-megnyitón részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!