„Minden könyvnek lelke van” - A kézi könyvkötés alapjairól


2012-11-08 21:23:36  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Minden könyvnek lelke van” - A kézi könyvkötés alapjairól főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár szakköröket és témaheteket dolgozott ki a nevelési-oktatási intézményekben tanulók kreatív képességeinek, informatikai, filmművészeti, helyismereti és honismereti életszemléletük fejlesztésére. A TÁMOP projekt 2012. szeptember 1. és 2013. augusztus 31. között valósul meg. A programban hat együttműködő intézmény vesz részt. A projekt keretein belül a Tarczy Lajos Általános Iskola tíz 7. osztályos tanulója a kézi könyvkötés fortélyaival ismerkedhet meg 10 hónapon keresztül, havi egy-egy foglalkozás alkalmával, amit a könyvkötő és sokszorosító műhelyben tartanak. Az ügyes kezű tanulók a mai napon, a harmadik foglalkozáson, könyvtesthez készítettek táblát.
- Először a kézi könyvkötés alapjait ismerhették meg a diákok. Az ívhajtogatást, régi könyvek szétszedését, ívek javítását, a fűzést és a könyvtáblakészítést sajátíthatják el a szakkör résztvevői, valamint különböző kötési fajtákat ismerhetnek meg. Szeretném a diákoknak az aranyozást is bemutatni. A szakkör végén mindenki egy saját készítésű könyvvel térhet haza. A gyerekek számára úgy gondolom a legnehezebb a fűzés volt, amikor is az egymás alatti ívek egymáshoz kell, hogy csatlakozzanak, mert ha ez nincs precízen megcsinálva, a könyv hamar szétesik - mondta Major Zsoltné, a projekt megvalósítója.
A műhelyben a tanulók már készítettek perforált jegyzettömböt is, amit legnagyobb örömükre haza is vihettek.
Baranova Alexandra, 7. a osztályos diák hírportálunk kérdésre elmondta, nagyon jól érzi magát a tanfolyamon, hiszen szeret kézműveskedni.
- Sok új dolgot tanulok szakkörön, készítettünk már jegyzetfüzetet is. Még sosem jártam könyvkötő műhelyben, ez is nagyon tetszik - mondta a kislány.
A szakkör végén egy kiállítást rendeznek majd a gyerekek tíz havi munkájából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!