Teltházas agrárkamarai előadás a JMSZK-ban


2012-11-07 23:38:59  | cikk: HuHa  | 


Teltházas agrárkamarai előadás a JMSZK-ban főképe
Csaknem teljesen megteltek a széksorok a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a ma esti agrárkamarai előadáson, melyet a Magyar Agrárkamara tájékoztató programsorozatának keretében tartottak meg. Győrffy Balázs átmeneti elnöktől megtudtuk, az országos előadássorozat keretében minden megyében három helyszínen tartják meg a tájékoztatót, a Veszprém megyei helyszínek egyike volt ma Pápa városa. A rendezvényen a megyei agrárkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Győrffy Balázs beszélt a kialakítás alatt álló új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági- és Vidékfejlesztési Kamaráról (továbbiakban: új kamara) és a kamarai regisztrációról, mely a törvény értelmében kötelező az agráriumban, az élelmiszergazdaságban dolgozók számára. A jelenlegi agrárkamarai regisztrációval eddig országos szinten csupán tízezren rendelkeztek, az új törvény kihirdetése óta Veszprém megyében már mostanáig ötezren regisztráltak, országos viszonylatban pedig meghaladta a regisztrálók száma az előzetes várakozásokat.
-Örömteli tény, hogy még a héten átlépjük a százezres kamarai regisztrációs számot, vagyis eddig ennyien regisztráltak az új kamarához. Novemberben még egy erőteljes kampány zajlik majd az új kamarai rendszerről, hogy mindenkihez eljusson az információ és minden érintett komolyan vegye a törvényi előírást. Hiszen akik nem regisztrálnak, azok sem mentesülnek a törvényben előírt ötezer forintos kamarai regisztrációs díj alól, viszont megfosztják magukat attól, hogy a választásokon választóként, vagy választhatóként részt vegyenek a kamara munkájában – tájékoztatott Győrffy Balázs. Az új struktúrával kapcsolatban két nagy feladat áll a kamarai szakemberek előtt, hiszen az agrártermelésen túl az új szervezet alá tartozik majd az élelmiszergazdaság és a vidékfejlesztés is. Az új kamara szervezeti felépítésének kialakítása már zajlik, ezek szerint tizenöt osztályból áll majd a szervezet, melyből hat az agrártermeléssel, hat az élelmiszergazdasággal és három a vidékfejlesztéssel foglalkozik. Emellett olyan új szolgáltatások bevezetésén is dolgoznak, melyek a kamarai tagok segítségére lesznek a jövőben. Az átmeneti elnök hangsúlyozta az új kamara – többszázezres tagságával - olyan erőt képvisel majd, ami határozottan tudja érvényesíteni érdekeit. A földtörvény részleteiről és a törvényalkotás aktualitásairól Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára adott tájékoztatást a megjelenteknek. Elmondta, a törvényjavaslat általános vitája lezárult a Parlamentben, módosító javaslatokat péntekig lehet benyújtani.
-A törvény meghatározza a földműves fogalmát, ami azt jelenti, hogy túl azon, hogy csak magánszemély juthat termőföldhöz, csak azok birtokolhatnak termőföldet, akik megfelelnek a földműves fogalmának. Ezt számszerűsítve úgy néz ki, hogy míg potenciálisan a tízmillió magyar állampolgár vásárolhat termőföldet, a törvény értelmében ez a szám ötszázezerre fog lecsökkenni, azokra, akik megfelelnek a földműves fogalom kritériumainak, ez biztosítja azt, hogy a föld azok tulajdonában legyen, akik ebből akarnak megélni.
Simon Attila a készülő földtörvény kapcsán elmondta, 2014-ben lejár a tíz éves földmoratórium, tehát addigra rendezni kell a földviszonyokat, hiszen ezt követően az európai uniós jogszabályokat át kell ültetni a hazai joggyakorlatba. A törvényjavaslat kidolgozása során figyelembe vették azokat az eljárásrendeket, melyek más európai uniós országokban már kiállták az idő és a bíróságok próbáját, így alakították ki a hazai föld védelmét biztosító törvényt. A helyettes államtitkár kiemelte, birtokméreteket határoztak meg az őstermelőkre, egyéni gazdálkodókra, családi gazdaságokra és társas vállalkozásokra vonatkozóan és továbbra sem kívánják megengedni, hogy a társas vállalkozások a föld tulajdonjogát megszerezzék, vagyis 2014. május elsejét követően is csak magánszemélyek birtokolhatnak földtulajdont, a társas vállalkozások pedig haszonbérlők lehetnek.   
-A törvény ars poeticája, hogy nemcsak termelési egységként, természeti erőforrásként tekintünk a földre, hanem társadalompolitikai eszközként. Ennek az a jelentősége, hogy a vidéken élőknek próbálunk újra olyan lehetőségeket kínálni, amelyben megtalálják a számításukat. Ezért is vannak a relatíve nagynak mondható birtokméretek, hiszen nem azt szeretnénk, hogy éhbérért dolgozó családi gazdaságok jöjjenek létre, melyek ugyan megélnek a földből, de fejlődni nem tudnak, hanem azt, hogy a termőföld elfogadható életminőséget biztosítson.
Az előadásokat követően a megjelentek tehették fel kérdéseiket a szakembereknek az új földtörvénnyel az agrárkamarával kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!