Kéményseprés – biztonságos otthonok a fűtési szezonban is


2012-11-07 20:30:36  | cikk: HuHa  | 


Kéményseprés – biztonságos otthonok a fűtési szezonban is főképe
Kéményseprőt látok, szerencsét találok – tartja a régi gyermekmondóka. Ezúttal azonban nem a kéményseprőkhöz kapcsolódó, gombszorongató babonákról lesz szó, hanem arról, hogy a kéményseprés kötelező közszolgáltatás. Vagyis a szolgáltatónak kötelező elvégezni, az ingatlantulajdonosoknak pedig kötelező igénybe venni. Ezzel szemben a Közszolg Kft. nyilvántartásai szerint, az idei év első tíz hónapjában a felkeresett ingatlanok 83 százalékában tudták elvégezni a kémények ellenőrzését. Részben azért, mert többszöri megkeresés ellenére sem találtak otthon senkit a szakemberek, részben pedig azért, mert a lakók nem engedték be otthonukba a kéményseprőket. Mindeközben pedig gyakori, hogy a híradások az ország különböző pontjain történt szén-monoxid mérgezésekről szólnak, amit akár egy rossz állapotú, eltömődött kémény is okozhat.
-A kéményseprők elsősorban a füstelvezető rendszer műszaki állapotát, tisztaságát, átjárhatóságát, és tömörségét, valamint a tüzelőberendezés a kémény összeköttetését ellenőrzik, vagyis azt, hogy biztonságosan üzemeltethető-e a kémény. Ha gond van, felhívják az ingatlantulajdonos figyelmét a problémára és annak a megoldására – magyarázta Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője, hozzátéve – sokan azt gondolják, a kéményseprők csak a díj beszedéséért mennek. Természetesen a kéményseprés díját be kell szedniük, hiszen ebből finanszírozható a szolgáltatás, de elsődleges feladatuk az ellenőrzés elvégzése, hogy a lakók biztonságban legyenek.
A kéményseprők egész éven át végzik tevékenységüket, sormunkában, vagyis előre beosztott körzeteket, utcákat járnak végig. Hogy mikor, hol próbálják ellenőrizni a kéményeket, arról a helyi újságból lehet tájékozódni. Azoknál az ingatlanoknál, ahol nem találnak otthon senkit, értesítőt hagynak, a következő megkeresés időpontjával. Akinél pedig ekkor sem tudják elvégezni a kémények vizsgálatát, azok telefonos egyeztetéssel kérhetnek újabb időpontot, amit a szolgáltató - lehetőségeihez mérten - igyekszik figyelembe venni. A Közszolg Kft. az idei évben új kezdeményezéssel próbálja elérni azokat az ingatlantulajdonosokat, ahol nem tudták elvégezni a szolgáltatást.
-Tértivevényes levélben értesítjük azokat az ingatlantulajdonosokat, akikhez egyik járásban sem sikerül bejutnunk. Azt kérjük tőlük, hogy biztosítsák a lehetőséget a szolgáltatás elvégzésére. Úgy gondolom, akinek évi 25-26 nap szabadsága van, fél napot igazán rászánhat arra, hogy biztonságban legyen otthonában a fűtési szezonban – fogalmazott az ügyvezető. A jogszabály egyébként azt írja elő, azokról az ingatlanokról, ahol a kéményseprés kötelező közszolgáltatását nem lehetett elvégezni, a szolgáltatónak jelentést kell tennie az első fokú tűzvédelmi hatóságnak, amely aztán eljár az ügyben.
Mészáros Csabától azt is megtudtuk, a kéményseprésre vonatkozó törvény 2013. január elsejétől megváltozik, szigorítja mind a szolgáltatókra, mind az igénybe vevőkre vonatkozó szabályokat.
-Az ingatlantulajdonosok számára az egyik változás, hogy megváltozik a kémények besorolása, újra kell értékelnünk a füstgáz elvezető rendszereket, emiatt pedig a kéményseprési díj is változhat. A másik változás a kiértesítések rendjét érinti. Eszerint az első értesítés a szokásos módon a helyi sajtóban történik, az ebben megjelölt időpontban ugyanúgy sormunkában járják végig az érintett utcákat a kéményseprők, ahová pedig nem tudnak bejutni, ott kötelezően értesítést hagynak a postaládában, a következő megkeresés időpontjával, ami harminc napon belüli kell, hogy legyen. Ha ekkor sem tudják elvégezni a szolgáltatást, akkor újabb értesítést hagynak, de akkor már az ingatlantulajdonos kötelezettsége lesz, hogy felvegye velünk a kapcsolatot és igényelje a szolgáltatást – erre harminc nap áll rendelkezésére -, viszont ekkor már kiszállási díjat is kell fizetnie, hiszen a kéményvizsgálati díj a sormunka keretében elvégzett ellenőrzésre van megállapítva. Azokat az ingatlanokat, ahol nem lehet elvégezni a szolgáltatást, az első fokú tűzvédelmi hatóságnak jelentjük, a továbbiakban ők intézkednek a szolgáltatás elvégzéséről – tájékoztatott az ügyvezető. A szolgáltatók számára is hoz változást az új törvény, a kéményseprők ellenőrzései szélesebb körűek lesznek, és részletesebb nyilvántartást kell vezetniük a kéményekről és a rájuk csatlakoztatott fűtőberendezésekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!