Itt az influenzaszezon: járvány még nincs, az oltóanyag megérkezett


2012-11-06 19:32:49  | cikk: mo  | 


Itt az influenzaszezon: járvány még nincs, az oltóanyag megérkezett főképe
A háziorvosoknál már kérhető a fokozottan veszélyeztetetteknek ingyenesen járó influenza elleni vakcina, ugyanis a tegnapi nap folyamán a 3 év felettiek oltásához 7800 db Fluval AB oltóanyag érkezett a Pápai Kistérségi Népegészségügyi Intézethez – jelentette be dr. Duga Erika kistérségi tisztifőorvos. Ezen felül a 6 hó-3 év közöttiek oltásához a későbbiekben kapják meg a Vaxigrip Junior oltóanyagot – tette hozzá a kistérségi tisztifőorvos.

Az oltóanyagok felhasználási területe gyakorlatilag megegyezik a korábbi évek indikációs területével. Ide tartoznak a krónikus betegségben szenvedők (légzőszervi betegségek, szív-és érrendszeri betegek, máj- vesebetegek, cukorbetegek és egyéb anyagcsere betegségben szenvedők), az immunhiányos betegek, például a veleszületett immunhiányos betegek, de ide értjük a daganatos betegeket vagy akár a HIV pozitívakat is, és ingyenesen juthatnak oltóanyaghoz a tartósan szalicilátot szedők is.
- Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kismamáknak és a 65 év felettieknek ugyancsak jár az ingyenes oltóanyag. Természetesen az egészségügyi (különösen a krónikus betegeket ellátók) és a szociális ellátás területén dolgozók, valamint az ápoltak, gondozottak is kiemelten kezelendők az oltás szempontjából. Egyrészt azért, mert a többiek - betegek, ellátottak - szempontjából is kívánatos, hogy ezekben a közösségekben kicsi legyen a fertőződés lehetősége, másrészt pedig az ellátó személyzet irányában – bár jogszabály nem rögzíti ezt – ez elvárás is. A betegségek megfelelő ellátása csak megfelelő számú, egészséges és munkaképes személyzettel biztosítható; értendő ez akár a szociális, vagy akár az egészségügyi ellátásra – hangsúlyozta dr. Duga Erika, majd hozzátette, szintén lehetőség van ingyenes oltásra a sertés-és baromfi tartással foglalkozók, szállítók ill. a vágóhídon dolgozók számára is. Számukra is a pápai intézettől igényelhetnek oltóanyagot a dolgozókat ellátó foglalkozás-egészségügyi orvosok.

A kistérségi tisztifőorvos beszámolt arról is, ebben a szezonban a WHO megváltoztatta az oltóanyag összetételét, és az előző évekhez képest új „A” (H1N1 California és H3N2 Victoria) és „B” (Wisconsin) törzseket tartalmazó oltóanyaggal történik a védekezés. Az oltóanyagok összetételének kialakításában meghatározó szereppel bírt az, hogy az elmúlt szezonban milyen törzsek okoztak megbetegedéseket, mely törzsek voltak a leggyakoribbak – magyarázta a kistérségi tisztifőorvos, majd mindenkit arra biztatott, hogy vegye igénybe a védőoltást, hiszen minél többen oltakoznak egy adott ellátási területen, annál kisebb a járvány kialakulásának veszélye.   Dr. Duga Erika elmondta azt is, egyelőre influenzajárvány nincsen, csupán 1-1 influenza szerű megbetegedésről kaptak hírt. Leszögezte: nem véletlen, hogy az oltóanyag összetételét megváltoztatták ebben a szezonban. Az új vírustörzsek megjelenése - védekezés nélkül -  mindig több új beteget is jelent. Ebből kiindulva a cél az, hogy minden egyes oltóanyagnak gazdája legyen, mert ezáltal a populáció védettsége is nagyobb lesz – húzta alá a kistérségi tisztifőorvos.

Természetesen a védőoltás sem jelent 100 százalékos védettséget. A jó immunállapot, az ellenálló képesség mindig nagyon fontos, így javasolt a vitaminban és zöldségfélékben bővelkedő táplálkozás. Fontos, hogy a zárt tereket gyakorta szellőztessük, és ha esetleg már beteg van környezetünkben, akkor neki is frissítsük fel gyakorta a szoba levegőjét. Aki beteg, legalább 2-3 napon keresztül maradjon otthon, ne fertőzze környezetét. Természetesen fontos a személyi higiéné is és kerüljük a zsúfolt helyeket, a zárt térben megtartott nagy rendezvényeket – emlékeztetett az influenza elleni védekezés íratlan szabályaira dr. Duga Erika.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!