Levél a miniszternek


2012-11-06 18:41:27  | cikk: HuHa  | 


Levélben kért pénzügyi segítséget a város és a Szent István Egyházközség a Nagytemplom tetőszerkezetének további felújításához. Mint ismeretes, ez év nyarán a templom tetőjének egy része megújult, a munkálatok során kicserélték a gerendákat, szarufákat, és új cserépfedést raktak fel. A beruházás 47 millió forintba került, a költségeket a Veszprémi Érsekség és az egyházközség finanszírozta. A folytatás mindenképpen indokolt volna, nemcsak a város egyik jelképének megóvása érdekében, hanem azért is, mert a Fő tér felújításának befejezése után már csak nagyon körülményesen lehetne az új burkolat rongálódása nélkül a munkákat elvégezni. Ráadásul a felemás tető nem is nyújt szép látványt. Az egyháznak egyelőre elfogytak a forrásai, a város pedig – bár a templom felújítását fontosnak tartja – nem tudja pénzzel segíteni a beruházást. Pénzzel nem, de összefogással és együttműködéssel igen. Ezt igazolja az a levél, melyet dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Mail József apát, plébános aláírásával küldtek el Balog Zoltán miniszternek, arra kérve az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy nyújtson segítséget a pénzügyi források megteremtéséhez. Dr. Áldozó Tamás érdeklődésünkre elmondta, a város vezetése fontosnak tartja, hogy a belváros rehabilitációja után néhány hónappal, vagy akár néhány évvel ne kelljen ismét munkaterületté nyilvánítani a teret vagy annak egy részét. A félig felújított tető nemcsak vizuálisan nem mutatós, a homlokzati kőelemek elöregedettségük miatt balesetveszélyesek is lehetnek, tehát a beavatkozás ott is időszerű. A polgármester úgy fogalmazott, a Nagytemplom hozzátartozik a belvároshoz, a munkálatok folytatása pedig a templom rekonstrukciójának újabb, jelentős részét jelentené. 
-Azt kértük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy működjön közre a szükséges források előteremtésében. A kettős aláírás azt mutatja, hogy a város együttműködik a katolikus közösséggel a probléma megoldásában. Egy élhető város együttműködések sokaságából áll, és azt gondolom, az egész város számára fontos, hogy a templom rendben legyen. Remélem, lesznek olyanok, akik ezt az összefogást értékelik és tudnak hozzá pénzügyi forrásokat mozgósítani.
Az egyházközség már részletes árajánlattal is rendelkezik a felújítási munkák folytatására, ezt is csatolták a levélhez. Ebben szerepel, hogy 640 m2 további tetőcserére van szükség, ami hozzávetőleg 60 millió forintba kerül - az anyag már rendelkezésre áll -, a toronysisakok javítása és a homlokzati kőelemek rekonstrukciója pedig további 120 millió forint költséget jelent. Ennek a 180 millió forintos forrásnak a biztosítását kérik a levélben a minisztertől.
Dr. Áldozó Tamás nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy kérésük meghallgatásra talál-e. Mint mondta, azt reméli, hogy értékelni fogják az összefogást, hogy figyelembe veszik, hogy a pápai Nagytemplom az érsekség legnagyobb temploma, és reméli az is pozitív irányba mozdítja az ügyet, hogy Balog Zoltán miniszter úrnak van pápai helyismerete, hiszen egyik gyermeke ide járt iskolába.
-Azt gondolom, hogy ezeket a lehetőségeket meg kell próbálni – nem elvtelenül – kihasználni a helyi közösség érdekében – fogalmazott.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!