„Mindenki másképp egyforma” - A fogyatékkal élők mindennapjait ismerhették meg az evangélikus iskolások


2012-11-05 20:24:19  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Mindenki másképp egyforma” - A fogyatékkal élők mindennapjait ismerhették meg az evangélikus iskolások főképe
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Progress-Határtalan egyenlőség” címmel országos esélyegyenlőségi programot hirdetett, melyre a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola is benevezett.  A Találkozópont Program célja, hogy a 10-19 éves korosztály tapasztalatokat szerezhessen, pozitív élményekkel gazdagodjon, és megismerje a hátrányos helyzetű csoportok életét. A program a fogyatékkal élők, az etnikai megkülönböztetés, valamint a generációk közti szolidaritás témája köré épül, melyet az iskolák maguk választanak ki. Esélyegyenlőségi osztályfőnöki órákat, úgynevezett találkozópontokat szerveznek, oktatási és esélyegyenlőségi szakemberek, valamint tapasztalati szakértők részvételével.
Szücs Gábor iskolaigazgató érdeklődésünkre elmondta, email-ben kaptak értesítést erről a programlehetőségről, mellyel éltek is, mivel fontosnak tartották, hogy diákjaik megismerkedjenek a fogyatékkal élők mindennapjaival. A mai rendezvényen az intézmény 7. és 8. osztályos tanulói vettek részt. Az eseménynek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának díszterme adott otthont.
A rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tartott interaktív előadást a Salva Vita Alapítvány munkatársai bonyolították le.
- Alapítványunk Budapesten székel, s elsősorban megváltozott munkaképességű embereknek segítünk elhelyezkedni a nyílt munkaerő-piacon. A Találkozópont egy jó fórum arra, hogy különböző iskoláknak érzékenyítő tréninget tartsunk, ami rendhagyó osztályfőnöki óra a fogyatékkal élő emberek életének megismerése, az előítéletek csökkentése céljából. Az interaktív óra keretében a diákok megismerhetik az egyes fogyatékossági csoportokat, híres fogyatékos embereket, és játékos formában sajátíthatják el a legfontosabb illemszabályokat a fogyatékos emberekkel való kommunikációban. A tapasztalati szakértőkkel való találkozás és beszélgetés, valamint a játékok során személyes élményt szerezhetnek a diákok a fogyatékos emberek mindennapjairól, és arról, hogyan lehet megküzdeni reménytelennek tűnő helyzetekkel - tájékoztatta hírportálunkat Nagy Leila, a Salva Vita Alapítvány foglalkozási tanácsadója.
Az interaktív osztályfőnöki óra során a tanulók találkozhattak egy látássérült emberrel is, aki saját hétköznapjait mutatta be a gyerekeknek interaktív foglalkozásokon keresztül, s közben megtudhatták azt is, hogy látás nélkül is lehet teljes, boldog életet élni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!