A reformáció napjára emlékeztek a protestáns felekezetek


2012-11-01 00:40:04  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A reformáció napjára emlékeztek a protestáns felekezetek főképe
A hagyomány szerint 1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte 95 tételét, amivel elindította a római katolikus egyház megújítását, a reformációt. A reformáció egyes irányzatainak szétválása idővel a különböző protestáns egyházak, felekezetek kialakulásához, majd megerősödéséhez vezetett.
A reformáció napját tegnap este a város protestáns gyülekezetei is megünnepelték. A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött az evangélikus templomban, ahol Polgárdi Sándor evangélikus esperes vezette a liturgiát, míg igét ifj. Márkus Mihály református lelkész hirdetett. Az istentiszteleten a Pápai Református Egyházközség énekkara szolgált.
Ezt követően a Reformáció-emlékműnél folytatódott az ünnepség Polgárdi Sándor beszédével. – Nekünk, reformátusoknak és evangélikusoknak ünnep ez a mai nap. Együtt ünnepeltünk az istentiszteleten, majd átjöttünk ide, ehhez az emlékhelyhez, hogy szívünk mélyén hálát adjunk a hazai reformátorok drága szolgálatáért. Hálát adunk a drága kincsért, amit elmondtak, megénekeltek, és ez mind-mind reánk maradt. Ez az ige számunkra a drága kincs, a jó hír, az evangélium, amelyet mi is hirdetünk a gyülekezetekben – fogalmazott az evangélikus esperes, majd felelevenítette a neves reformátor, énekszerző és nyomdász, az ötszáz éve városunkban született Huszár Gál életét, meghatározó munkásságát. Az ünnepség a Reformáció-emlékmű megkoszorúzásával, és a Himnusz eléneklésével zárult.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!