Német nyelvű vándorkiállítás a Munkácsyban


2012-10-26 20:41:05  | cikk: mo  | 


Német nyelvű vándorkiállítás a Munkácsyban főképe
A török hódoltság után Magyarország jelentős része elnéptelenedett. Az uralkodóház és az egyes területeket birtokoló főnemesség azonban hamarosan felismerte, hogy komoly létszámú munkaerőre lesz szüksége az elpusztult jobbágyok pótlására. Megindult a munkaerő toborzása a német nyelvterületekről, Ausztriából és Németországból. Jelentős kivándorlási hullám indult meg a délnémet területekről, például Ulmból Magyarország felé 1712-ben, azaz pontosan 300 éve. Ezen évforduló kapcsán állt össze az ulmi Duna-menti Németek Központi Múzeuma műhelyében az két részből álló a vándorkiállítás, amely egyrészt a Magyarországon letelepedett mintegy 400 ezer fős német közösség történetét, megpróbáltatásait hagyományait foglalja össze, másrészt bemutatja az ún. Schwäbische Türkei szokásait, tradícióit. A Schwäbische Türkei nem más, mint a mai Magyarország legnagyobb egybefüggő németlakta tájegysége. Átfogja a Duna-Dráva-közének déli részén elterülő német bevándorlási területet, amely Tolna, Baranya és Somogy megyére terjed ki. A színvonalas, kizárólag német nyelvű tematikus anyag nyáron érkezett hazánkba, több településen is bemutatták. A pápai Munkácsy Mihály Általános Iskolába a Német Regionális Iroda vezetője közreműködésével került.

Szücs Judit, az idegennyelvi munkaközösség vezetője elmondta, a német nemzetiségi tagozat filozófiája, hogy a lehető legkülönfélébb módon hozzák minél közelebb a diákokhoz a magyarországi németek hagyományait. Hiszen a bevándorló németek csak kevés dolgot vihettek magukkal otthonukból, de csomagjukban ott volt a kultúrájuk. Ezért az iskola minden lehetőséget megragad, hogy a tanulók nem tanórai keretek között ismerkedhessenek meg a sváb kultúra gyökereivel, máig élő tradícióival, s mindezt ismerjék, őrizzék és örökítsék át. Ezáltal lehet csak igazán erősíteni a magyarországi németek identitástudatát – fogalmazott a pedagógus.

Valóban különleges módja ez a tanulásnak, hiszen az aulában felállított tablók mellett nem mehetnek el egy-egy feladat megoldása nélkül a diákok. A tárlat csupán néhány napig volt látható az intézményben, de a tanórai foglalkozások alkalmával mindig egy-egy kérdés kapcsolódott a vándorkiállításon feldogozott ismeretanyaghoz. Így a gyerekek kreatív feladatokon keresztül ismerték meg mind a magyarországi németek történetét, mind pedig a kiállítás üzenetét.   

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!