Halloween-parti a Tarczyban


2012-10-26 19:43:53  | cikk: mo  | 


Halloween-parti a Tarczyban főképe
Boszorkányok, csontvázak, szellemek, uritökök, szörnyek, zombik – ilyen és ehhez hasonló ijesztő vagy épp nem félelmetes, de szorosan a halloweenhez köthető jelmezekbe bújtak a Tarczy Lajos Általános Iskola alsós diákjai ma délután. Az intézmény kéttannyelvű tagozatán ugyanis komoly hagyománya van annak, hogy az angolszász országok tradícióit felelevenítik, s közben játékos módon megismertetik a tanulókkal az adott ünnepkör vagy szokásvilág részleteit. Kiemelt helyen szerepelnek ezek a vidám, jó hangulatú programok az intézmény tanmenetében, hiszen az angolszász hagyományok megismertetése szorosan kapcsolódik a kéttanynyelvű tagozaton tanult ismeretanyaghoz, szerves része annak.

Ezért szervezték a mai halloween-partit is, melyre már napok óta készültek a gyerekek. Angol órákon verseket és énekeket tanultak, rajzórán pedig színes papírokból formálták meg a halloweenhez kötődő jelképeket. Hardi Tünde tagozatvezető hangsúlyozta, ugyan az idei évtől csak néhány svéd és holland gyermek tanul az iskolában, mégis fontosnak tartották, hogy volt külföldi kisdiákjaik is meghívást kapjanak a mai halloween-partira, akik szívesen részt is vettek a programon. A játékos délután nem szólt másról, mint a vidámságról, no és persze az ijesztgetésről. A négy alsó tagozatos osztály nyolc angolcsoportja bemutatta azokat a mondókákat és verseket, amelyeket a héten tanultak, majd az osztálytermekben tovább folytatódott a mulatság. Előkerültek az édességek, finomságok és a gyerekek közös játékkal ünnepelték a halloweent.

Képek:

Az ünnep eredete
A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet. A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Október 31-én a magaslatokon hatalmas tüzeket raktak, termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak.
A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás. A középkorban az egyház azzal támadta a Halloweent, hogy az ünneplők a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak.

Az ünnep tengerentúli változata
Amerika felfedezése után a telepesek körében nem volt népszerű a Halloween, változást a 19. század közepe hozott, amikor valószínűleg a nagyszámú ír bevándorlók keltették életre az ünnepet. Elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában bevett szokás, hogy a gyermekek jelmezekbe bújva házról házra járnak és édességet kérnek ajándékba. A felnőttek házibulikon múlatják az időt szintén maskarába öltözve. Az ünnep nélkülözhetetlen kelléke a faragott tökfigura vagy annak műanyag változata.
(Forrás: unnep.eu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!