Kettős hasznosítás a pápai repülőtéren


2012-10-26 14:16:36  | cikk: mo  | 


Kettős hasznosítás a pápai repülőtéren főképe
A pápai repülőteret vegyes használatú logisztikai csomóponttá fejlesztik – jelentette be ma Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Hegyfalu közelében a szerdai kormánydöntést. A kormánydöntésről és annak várható következményeiről fél 2-kor dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester tartottak sajtótájékoztatót a Pápai Bázisrepülőtér előtti parkolóban.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte, a repülőteret a térség egyik logisztikai központjává fejlesztik, amely részben a győri autóipari klaszterhez, részben pedig az ország nyugati részén lévő iparfejlesztéshez kapcsolódó objektumbővítést jelent, de kapcsolódik a győri dunai vízi logisztikai centrumhoz is, mint szállítási képességekkel rendelkező terület. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a döntés a NATO-val történt egyeztetést követően született, a polgári hasznosítás nem veszélyeztetheti a repülőtér katonai célú működését, egyebek mellett a SAC C17-es programot, amely 25 esztendőn keresztül végzi a stratégiai légiszállítást a partnerországok számára. A képviselő szólt a tervezett katonai fejlesztésekről is (hangárépítés, raktárak kialakítása, további géptípusok fogadási feltételeinek és a légiutántöltő-képesség feltételeinek megteremtése stb.).
A polgári hasznosítás kapcsán dr. Kovács Zoltán elmondta, hogy a repülőtér fejlesztése lendületet ad a 83-as út Győr-Pápa szakasza korszerűsítésének (a megvalósíthatósági tanulmány februárra készül el, a korszerűsítés 2015-re fejeződik be), s a közlekedési fejlesztések a várakozások szerint 25 ezer új munkahelyet, legalább egymilliárd eurónyi gép-, jármű- és elektronikai ipari befektetéseket  hoz a régiónak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte, hogy a kormánynak volt bölcsessége jó és logikus döntést hozni. Mint elmondta, a rendszerváltás óta az önkormányzat több alkalommal felvetette, tárgyalta a kettős hasznosítás ügyét.
- Ambíciózus katonai és polgári fejlesztéseket ígér a bejelentés, olyanokat, amiknek a távlatai ma még beláthatatlanok. Bár a változások, a beruházások nem holnap kezdődnek, de a várható pozitív hatások már rövid távon érzékelhetőek lehetnek: ezek pedig új munkahelyeket ígérnek a pápaiaknak a világ egyik leginnovatívabb és sok tudást igénylő iparágában, a repülésben, illetve növekvő adóbevételeket a városnak. Egyszóval egzisztenciát jelent a pápai családoknak és bevételt a pápaiak nagy közösségének.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a város a SAC-program kihívásain keresztül felkészült arra, hogy oktatásban, egészségügyi ellátásban, egyéb szolgáltatásokban speciális igényeket is ki tudjon elégíteni; hozzátette azt is, hogy néhány elakadt fejlesztés beindulását is reméli a bejelentéstől, leginkább a szállodai kapacitások jelentős növekedését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!