A Magyar huszár című könyvvel bővül az Esterházy-kastély kiállítási anyaga


2012-10-25 20:28:35  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Magyar huszár című könyvvel bővül az Esterházy-kastély kiállítási anyaga főképe
Magyar huszár a magyar lovaskatona ezer évének története című könyvet adományozta Alpár András és felesége Pápa Város Önkormányzatának és a pápai Esterházy-kastélynak. A kiadványt ma délután nyújtottak át ünnepélyes keretek között dr. Áldozó Tamás polgármesternek és Mészárosné Varga Veronikának, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.
- 1936-ban íródott a könyv a magyar huszárokról és az ő katonai történetükről, beleértve a nagyapámat is, aki tiszthelyettesként szolgált az I. világháború idején. Ezáltal a könyv részese lett, rövid interjú olvasható vele, illetve a tiszthelyettesek sorában is ott a neve. A könyvet Ajtay Endre és vitéz Péczely László szerkesztette, a történelmi arcképcsarnokot pedig Reé László állította össze. A háborút követő időben ez egy elrejtett könyv volt, nem nagyon lapozgatta senki. A nagyapám nagy becsben őrizte, de sajnos a tárolási körülmények nem voltak megfelelőek, ezért a kor megviselte, a vászonborítás penész foltos lett. A belseje szerencsére viszonylag jó állapotban van - mondta Alpár András.
- A pápai huszárezred számára úgy gondolom, ez egy korhű maradványa a tevékenységüknek. Öröm lesz majd ezt helyreállítva megnézegetni. Mivel én is pápai születésű vagyok, s a könyv is a pápai huszárezredről szól, ezért gondoltam, hogy ezt a városnak kell adományozni - tette hozzá az adományozó.
Mészárosné Varga Veronika és dr. Áldozó Tamás örömmel vette át és fejezte ki köszönetét Alpár Andrásnak az ajándékért.
- A régiséget először rekonstruálják, felújítják, majd digitalizálják az utókor számára is, s ezt követően a kastély egyik vitrinjébe helyezzük. A könyv végleges helyét a kastély rekonstrukciót követően kapja meg, de addig is méltó helyen fog állni, a látogatók szeme előtt - tájékoztatta hírportálunkat az ügyvezető igazgató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!