Megkötötték a járási hivatal felállításáról szóló megállapodást - ülésezett a testület


2012-10-25 20:18:14  | cikk: mo  | 


Megkötötték a járási hivatal felállításáról szóló megállapodást - ülésezett a testület főképe
Zárt üléssel kezdődött Pápa Város Képviselőtestületének ülése a régi-új Városháza ülésterében ma reggel. A testület a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium vezetői állására kiírt pályázat elbírálásáról döntött. A hirdetményben megjelölt határidőre egyetlen pályázat érkezett, Mitykó János részéről. A képviselők egybehangzóan nem támogatták a jelöltet az igazgatói cím elnyerésére.
Dr. Áldozó Tamás az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte, a döntés egybecseng a véleményt nyilvánító valamennyi iskolai fórum álláspontjával. A polgármester megjegyezte azt is, a pályázó eljárási szabálytalanságokat vélt felfedezni, így több eljárást indított az ombudsmannál, a kormányhivatalnál, és becsületsértés miatt a békéscsabai rendőrkapitányságon is feljelentést tett.

A testület 9 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett döntött Pápa Város Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, majd a képviselők a Pápai Járási Hivatal kialakításával kapcsolatos megállapodásról döntöttek. Erőss Bulcsú három kérdést intézett az ülésen megjelent dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott felé. A jobbikos képviselő a járási hivatalok kialakításával az állampolgárokat érintő plusz terhekre volt kíváncsi, majd a köztisztviselők bérezésének változását és a közös használatban lévő helyiségek rezsiköltségeinek megoszlását firtatta. Szirbek Rita szocialista képviselő a járási hivatalnak helyet adó „A” épület akadálymentesítésére vonatkozóan tett fel kérdéseket.
Dr. Kovács Zoltán kifejtette, az állami feladatok kiválnak az önkormányzati szférából, egyetlen nagy egység marad a helyi önkormányzatoknál, az építéshatósági feladatok. A kormánymegbízott a kérdésekre válaszolva elmondta a kormányablakok és az integrált ügyfélszolgálati rendszer kiépítésével egy épületen belül intézhetik ügyeiket az állampolgárok, így akkor megoldható lesz az „A” épület akadálymentesítése is. Dr. Kovács Zoltán tájékoztatott arról is, kormányzati döntés szerint a közszolgálati dolgozók bére nem csökken, a létszámleépítés pedig a nyugdíjba vonulók számát jelenti. A helyiségek közös használata tekintetében a kormánymegbízott elmondta, a megállapodásban szerepel, hogy a rezsit a felek négyzetméterarányosan osztják meg maguk között. A vita lezárását követően a határozati javaslatot 9 igen, 1 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett a testület elfogadta, így a Pápai Járási Hivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást dr. Kovács Zoltán és dr. Áldozó Tamás a testület nyilvánossága előtt aláírta.

Tárgyaltak a képviselők Pápa város egészségügyi alapellátási körzeteiről is. A napirendi pont kapcsán Pingiczer Sándor nehezményezte, hogy a hétvégi fogorvosi ügyelet – mind a gyermek, mind a felnőtt ellátás tekintetében – megszűnt. A szocialista képviselő szerint a pápaiakat érzékenyen érintette az ügyelet megszűnése. A testület a hétvégi fogorvosi ügyelet visszaállítására vonatkozó javaslatot elvetette. Dr. Áldozó Tamás azzal indokolta a döntést, hogy az ellátás kihasználtsága rendkívül alacsony volt.
- Az egészségügyi alapellátás új körzetbeosztására azért volt szükség, mert évek óta be nem töltött gyermekorvosi illetve fogorvosi praxisok voltak. Az alapellátás intézetvezetőjének jelentése szerint a fogorvosi ügyeletben mindössze 5-6 páciens jelentkezett hétvégenként, közülük egy-két eset volt indokolt, s ennek is fele volt pápai. Ha 1,5 esetet számítunk indokoltnak hétvégente, annak a költsége 30-40 ezer forint esetenként. Nem gondoljuk, hogy egy eset ellátására másik 32 ezer ember folyamatosan ennyi pénzt tud költeni. Ezenkívül szó volt arról, hogy Pápán az alapellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora magas, és néhány éven belül problémák adódhatnak abból, hogyha néhány orvos visszavonul hivatásából. Az látszik, hogy az üres gyermek-és háziorvosi praxisokat nagyon nehéz betölteni – fogalmazott a polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatón.

Az ülésen a képviselők beszámolót hallgattak meg a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tevékenységéről. Karnerné Pethő Katalin megbízott igazgató és az intézmény munkatársai kérdésekre válaszolva tájékoztattak – többek között – a diákok felsőoktatási szak-, illetve szakmaválasztásáról, a futballista osztályokról, a felnőttképzési lehetőségekről, a minőségügyi teljesítménynövelésről, a mindennapos testnevelés bevezetéséről, az emelt szintű érettségi vizsgák számának növekedéséről, a versenyeredményekről, az ECDL-vizsgán résztvevők számának csökkenéséről, illetve a tangazdaság jelenlegi helyzetéről.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás elmondta, sok oknál fogva köszönetet kellett mondanunk a PGSZKIK munkájáért, hiszen két intézmény összevonásából lett egységes gazdaképzés Pápán.
- Úgy látjuk, hogy az intézmény jól működik, szép eredményeket tud felmutatni, jól hasznosult az a közpénz, amit ráköltöttünk a rekonstrukció kapcsán. Meggyőződésünk, hogy más fenntartó kezében is a PGSZKIK a pápai szakképzés biztos bázisa lehet – tette hozzá.

A vegyes ügyek keretében tárgyalták a képviselők Erőss Bulcsú önálló képviselői indítványát, mely a helyi termelői piac megvalósítására, illetve azzal kapcsolatos rendelet megalkotására tett javaslatot. Az indítványt a testület nem szavazta meg. A polgármester elmondta, a pápai piacban a helyi termelői piac is benne foglaltatik. Hozzátette, a város az elmúlt években folyamatosan törekedett arra, hogy a helyi termékek megjelenésére, bemutatására és értékesítésére több alkalmat biztosítson. Azonban ez a törekvés mérsékelt eredményt hozott, mivel kisebb mértékben ugyan vannak ilyen termékek, de piaci szempontból sajnos meglehetősen kevésnek bizonyulnak. Áldozó Tamás megjegyezte, a törekvés azonban folyamatos, hiszen az adventi vásáron ugyanilyen jellegű értékesítést kívánnak megvalósítani. A polgármester megjegyezte, nem zárja ki egy, a helyi őstermelőkkel folytatott érdekegyeztetés lehetőségét sem, és amennyiben a helyi termelők részéről arra igény mutatkozik, hajlandóak az üres piaci napok valamelyikét (hétfő, szerda, csütörtök) számukra biztosítani.
Hosszú vita után döntöttek a képviselők az állami fenntartásba került közoktatási intézmények működtetéséről. Az önkormányzatnak ugyanis el kellett döntenie, hogy ezek működtetését vállalja-e. Az ellenzéki képviselők szerint nem áll rendelkezésre megfelelő információ, így az üggyel kapcsolatban többségi döntés született, a határozatot a testület 9 igen, 1 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.
- Ez a város számára megközelítőleg 400 millió forintot jelentene a jelenlegi struktúrában. Várjuk azt, hogy további adataink legyenek arról, hogy hogyan tudjuk tervezni 2013. január 1-jétől az önkormányzat jövőjét. Ezzel a döntéssel fenntartottuk azt a lehetőséget, hogy a végleges döntést majd mi mondjuk ki, hiszen a mentesítési eljárás végeztével nyolc napunk lesz még arra, hogy az eljárás a végén velünk ismertetett fizetési kötelezettségünkhöz képest nyilatkozzunk arról, hogy mégis fenntartjuk-e az intézményeiket vagy nem – fogalmazott Áldozó Tamás az ülés utáni sajtótájékoztatón.
A polgármester beszámolt arról is, a vegyes ügyek keretében zárt ülésen határoztak arról, hogy a PGSZKIK önkormányzati tulajdonú vagyonelemeiből négyet elvonnak. Így a somlói tanpincét és három mezőgazdasági földterületet, mintegy 35 hektár szántóföldet az állami kézbe vételt követően továbbra az önkormányzat birtokolhat. A testület döntött a három földterület értékesítéséről is.
A polgármester tájékoztatott, a testület határozott arról is, hogy az önkormányzat megvásárol két, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. tulajdonában lévő, a Fenyves utcában elhelyezkedő építési telket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!