Sikeres bemutatkozás Berlinben - a német fővárosban járt a városi delegáció


2012-10-24 22:17:55  | cikk: HuHa  | 


Sikeres bemutatkozás Berlinben - a német fővárosban járt a városi delegáció főképe
Berlinbe kapott meghívást Pápa város delegációja a múlt hétvégére. A küldöttséget az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett megemlékezésre invitálták meg. A berlini Magyar Nagykövetség – dr. Czukor József nagykövet vezetésével - ugyanis két nagy nemzeti ünnepünk – március 15-e és október 23-a – kapcsán nemcsak fogadást szervez a diplomáciai testület tagjainak, németországi magyar szervezeteknek és vállalkozóknak, hanem egy-egy magyarországi településnek, térségnek is bemutatkozási lehetőséget kínál. Az október 22-én tartott megemlékezésre ezúttal Pápa városa és Veszprém kapott meghívást. A delegáció útjáról dr. Áldozó Tamást polgármestert kérdeztük.
-Magyarország nagykövetségein nem túl gyakran fordul meg városunk küldöttsége, de volt már rá példa. Azt azonban fontosnak tartjuk, hogy ezeken a konzulátusokon hiteles kép legyen Pápáról és ezen sokat is dolgozunk. A berlini Magyar Nagykövetségen még nem jártunk, ezért aztán őszinte megdöbbenéssel láttuk, hogy a konzulátus épülete a Brandenburgi kapu mellett, tehát a város központjának központjában található. A nagykövetség épülete önmagában is megdöbbentő, hiszen egy hatemeletes épület, mely a berlini nagykövetségek közül is az egyik legnagyobb, közvetlen közelében pedig három másik nagykövetség található, Angliáé, az Amerika Egyesült Államoké és Franciaországé. Tehát mondhatjuk azt, hogy a Brandenburgi kapunál a világ három legfontosabb országa és Franciaország tart fenn követséget.
A négytagú delegáció egy szakmai nap keretében a gazdasági diplomácia vezetőjével és a Magyar Turizmus Zrt. berlini képviselőjével tárgyalt a német-magyar kapcsolatokról és együttműködési lehetőségekről, és olyan attrakciókat ismert meg, amiknek van magyarországi jelentősége. Ezt követően a bemutatkozási lehetőséget biztosító rendezvényen közel ötven fős közönség előtt ismertették városunk idegenforgalmi nevezetességeit, és befektetési lehetőségeit. A workshop jellegű programon a pápai delegáció ügyelt arra, hogy minél kevesebb időt kelljen fordítással tölteni, így egy olyan filmet mutattak be, mely német nyelven ismerteti meg az érdeklődőket a várossal, majd a kialakított standon beszélgettek a vendégekkel.
 -A városfilmet a Pápa Városi Televízió és Boros Katalin kolléganőm készítette. Olyan film készült Pápáról, amely megmutatja, hogy városunk Európa elidegeníthetetlen része és itt a németek számára is értelmezhető élet folyik. Mindezt pedig úgy mutattuk be, hogy megszólaltattuk azokat a német befektetőket, vendégeket, akik itt jártak városunkban, hiszen sokkal hitelesebb, ha a németeknek egy német mondja el, mindazt, amit mi szeretnénk közölni településünkről. A film két motívumra épül fel, egyrészt arra hívtuk fel a figyelmet, hogy Pápa egy barokk város, olyan város, ahol a turisztikai értékek jelentős része – de nem minden természetesen – a barokk korban keletkezett. Ez a barokk motívum visszatérően megjelenik a filmben, és hogy kontrasztosabb legyen, 21. századi tartalmakkal is találkozik. Így mutatja be azokat az iparágakat, oktatási és kulturális lehetőségeket, amik ezt a várost jellemzik. A film mellett egy német nyelvű prospektust is készítettünk, amely rövid ismertetőkkel és képekkel mutatja be a várost. A fogadtatás nagyon jó volt, sokan rácsodálkoztak városunkra és még a kinti magyar szervezetek képviselői számára is tudtunk újat mondani. Többek között az is meglepő információ volt számukra, hogy a pápai autóipari beszállító cégek ilyen minőségű termékekkel járulnak hozzá a világ autóiparához – mondta a polgármester.
Az október 22-én tartott 56-os megemlékezésen is részt vett a városi delegáció a nagykövetség épületében. A ceremóniának két szónoka volt, Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Veszprém megyei kormánymegbízott. A berlini diplomáciai testület nagy számban vett részt a rendezvényen.
-Az 1956-os forradalom és szabadságharcnak világos üzenete van a világ számára. Olyan üzenete, melyet világszerte vállalnak, és könnyen azonosulnak vele, ez pedig azt eredményezte, hogy közel ötszázan voltak jelen a rendezvényen. Az ünnepség után a pápai standon mindenkit szeretettel fogadtunk, elbeszélgettünk az érdeklődőkkel, megkínáltunk őket egy pohár somlói borral és megismertettük velük a Pápai Hús 1913 Kft. néhány termékét – idézte fel dr. Áldozó Tamás.
A polgármester úgy véli, Pápa városának bemutatkozása sikeres volt Németországban, a workshopon résztvevők közül többen jelezték, a közeljövőben ellátogatnak városunkba, és van néhány olyan terület - például a hulladékgazdálkodás és a megújuló energiák felhasználása -, melyben szeretnének együtt dolgozni Pápával. Dr. Áldozó Tamás köszönetet mondott a delegáció tagjainak, és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a város eredményes szerepléséhez a német fővárosban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!