Keresd a nőt a Bibliában! – Időszaki kiállítás nyílt az evangélikus gyülekezeti házban


2012-10-24 21:26:11  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Keresd a nőt a Bibliában! – Időszaki kiállítás nyílt az evangélikus gyülekezeti házban főképe
A Magyarországi Evangélikus Egyház 2012-ben hirdette meg a „Reformáció és a nők” évét. A Magyarországi Evangélikus Egyház 2017-ig tematikus évek szervezésével készül a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére. Az idei év a reformáció és a nők témakört járja körül, amihez az Evangélikus Országos Múzeum időszaki kiállítással járul hozzá, Reformáció és a nők címmel, s melyhez az ország különböző evangélikus gyülekezetei is csatlakoztak.
A vándorkiállítást Polgárdi Sándor esperes méltatta a megjelentek előtt.
A cím, Keresd a nőt a Bibliában! pontosan rávilágít a reformáció ünnepén, a Szent írás középpontba kerülésekor arra, hogy a nők fontos szerepet töltöttek be az Ószövetségben és az Újszövetségben is. A Szentírást kinyitva nem kell sokáig olvasnunk, hogy az első nőre, Évára ráakadjunk. Az utolsó könyvben, János jelenéseiben is találunk nőalakokat. Szinte nincs is olyan könyv, ahol ne olvashatnánk nőkről. Aki soha nem hallott a Szentírásról, az azt gondolhatja, a bibliai asszonyok valamennyien szentek voltak, fejük körül glória ragyogott. Ha végiglapozzuk a Szentírás könyveit, azzal szembesülünk, hogy a bennük szereplő női jellemek éppen olyan változatosak, mint a Biblia világa: jók és gonoszak, erősek és gyengék, tiszták és tisztátalanok. Egyszóval az élet könyvének asszonyai olyanok, mint a valódi élet - mondta Polgárdi Sándor.
A kiállítás tökéletesen szemlélteti a nők szolgálatát és szerepét az Ószövetségben és az Újszövetségben egyaránt. A szerkesztők törekedtek arra, hogy egy olyan átlátható ábrázolás történjen, ahol mindenki számára érthetővé válik, hogy ki Rebeka, ki Judit, ki Zsuzsanna, ki melyik korban élt, képpel, rövid leírással együtt. Nagyon értékes ezek a ma embere számára, hiszen vizuálisak vagyunk. Az Ószövetség és az Újszövetség női alakjain kívül a német és a magyar egyháztörténetet is kiválóan reprezentálja a kiállítás.
- Az evangélikus egyháztörténetben mindjárt reformátorunk oldalán találkozunk egy figyelemre méltó asszonnyal, Bora Katalinnal. Luther 1525-ben kötött vele házasságot. Luthernek a 19. század második felében történő újra felfedezése óta, minden evangélikus asszony szeretne egy kicsit őrá hasonlítani - tette hozzá az esperes.
A tárlatmegnyitón közreműködött a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola két tanulója, Mező Zsófia és Gotthárd Rebeka.
A kiállítás november 7-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!