Felejthetetlen szembeszállás a zsarnoksággal – Városi megemlékezés október 23-ról


2012-10-23 21:51:29  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Felejthetetlen szembeszállás a zsarnoksággal – Városi megemlékezés október 23-ról főképe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezett a város ma este Pápa belvárosában, illetve a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében.
A városi emlékünnepség keretein belül először két emléktáblánál helyeztek el koszorúkat a megemlékezők. Az egyik Kiss Zoltán honvéd alezredesnek, a nemzeti függetlenségi mozgalom mártírjának a Deák Ferenc utcában, míg a másik dr. Katona Istvánnak, az 1956. október 27-én megalakult Pápa Város Forradalmi Tanácsa elnökének a Márton István utcában állít emléket.
A megemlékezés a JMSZK színházépületében folytatódott, ahol Polgárdi Sándor evangélikus lelkész, esperes mondott ünnepi beszédet. – ’56 mindenki számára felejthetetlenné vált. 1956. október 23-a eseményeinek üzenete ma tisztán érthető hazánkban. 2012. október 23-án, 56 év távlatából csakis arra az összefogásra tudunk visszaemlékezni, amely az akkori zsarnoksággal szemben állt. Felejthetetlen lelkesedés és összefogás volt akkor tapasztalható – fogalmazott a szónok. Hozzáfűzte, az 1956-os eseményeknek két olyan pontja van, amire 56 év után is elsőként gondolunk: október 23-a a szabadság, a nemzeti függetlenség küzdelme, november 4-e pedig a demokrácia leverése, a szabadságellenes erők hatalomra törése volt Magyarországon. Polgárdi Sándor beszédében többek között megidézte városunk ’56-os eseményeit, Pápa Város Forradalmi Tanácsának tevékenységét.
Ezt követően Képek a fátyol alól címmel a pápai református gimnázium és a Teleszterion Színházi Műhely irodalmi összeállítása állított emléket a forradalomnak. Valljuk be, bizonyára sokan vettünk már részt olyan ’56-os ünnepi műsoron, amelyen kínosan érződött a hősök előtti főhajtás kötelező jellege, és az ezerszer hallott közhelyek miatt gondolatainkkal sűrűn elkalandoztunk a megemlékezésről. Nos, a Képek a fátyol alól egyáltalán nem ilyen volt, ezt szívesen néztük volna akár reggelig is.
A teleszterionos és refis koprodukció különleges, igazán emlékezetes élményt nyújtott a színházteremben egybegyűlteknek: a műsor számos felemelő pillanatot és drámai csúcspontot, néhány feszültségoldó, szellemes momentumot, no meg több torokszorító, sokáig felejthetetlen jelenetet is tartogatott a nézők számára. A színpadról végig sugárzott a frissesség, a fiatalos lendület, miközben az előadás őszintén, sallangok nélkül beszélt a forradalomról, remekül megfogva a szabadságharc lényegét, eszmeiségét. Mindebből oroszlánrészt vállalt a diákok felkészítője, Veress Zsuzsa, a református gimnázium tanára, valamint a műsor szerkesztője, rendezője, Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője.
A városi megemlékezés koszorúzással ért véget a Magyar Piéta 1956 szobornál. A tiszteletteljes főhajtásnál közreműködött Pápa Város Fúvószenekara és a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér.
Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, a város képviselő-testületének több tagja, Gangler László alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, valamint Keith Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!