Pápán is megnyitották a Hit éve elnevezésű világegyházi programot


2012-10-21 23:01:15  | cikk: HuHa  | 


Pápán is megnyitották a Hit éve elnevezésű világegyházi programot főképe
2012. október 11-től 2013. november 24-ig, Krisztus Király ünnepéig tart a Hit éve, melyet még tavaly hirdetett meg XVI. Benedek pápa. A tematikus esztendőt egyházmegyei szinten szombaton nyitotta meg dr. Márfi Gyula érsek Veszprémben, ma pedig Pápán is megtartották a Hit éve nyitóprogramját. Ennek keretében a Nagytemplomban közös ünnepi szentmisét tartottak délelőtt – melyen bemutatták a plébánia szent ereklyéit, köztük Szent Marciális vértanú egész alakos ereklyéjét -, majd mind a négy egyházközségben és a katolikus iskolában imaórán ünnepelték a Hit évének kezdetét. Kora este közös imaórára és hangversenyre várták a híveket a Nagytemplomba, az ünnepi alkalomra szervezett koncerten Eisenbeck Ágota, Édes Lászlóné, Csatlós József, Ekanem Bálint valamint a KELLA quintett előadásában csendültek fel Bach, Händel, Charpantier és Purcell dallamai, melyek közt hitről szóló versek és gondolatok hangzottak el. A Hit éve nyitóprogramját este közös szentmise zárta körmenettel. 
-Ötven évvel ezelőtt október 11-én kezdődött meg a II. Vatikáni Zsinat, ennek emlékére hívta életre a Szentatya a Hit évét. A másik fontos esemény, mely e naphoz kapcsolódik, hogy Boldog II. János Pál pápa ekkor adta ki a „Katolikus Egyház Katekizmusát”. Ezeknek az újra elmélkedése ennek az évnek a feladata. A pápa ebben a hónapban összehívta a Püspöki Szinódust, melynek szintén az új evangelizáció és a hit továbbadása a témája – fogalmazott dr. Mail József apát, plébános. Az elvilágiasodás nagyon előrehaladt korunkban és a hit háttérbe szorult. Mindenki mindent a földi életben akar megoldani, és azon túl nem látnak az emberek. Mindezekkel együtt a keresztény kultúra és a keresztény erkölcsök is veszélybe kerültek. Vannak olyan fogalmak – kegyelem, megváltás, örök élet -, melyeket ma már nem értenek az emberek, holott húsz-harminc évvel ezelőtt még ismerték őket – ezeket újra be kell vinni az emberek tudatába – véli az apát.
-A Hit éve nem egy programsorozat, a cél az, hogy a keresztények először saját hitükben erősödjenek meg, tudják azt, miben hisznek, és miért hisznek, mert így tudják átadni a hitet másoknak is. Ez egyfajta önvizsgálat magunk felé és kitekintés a környezetünk felé, hogy a hitet úgy éljük meg, hogy az vonzó legyen másoknak is – mondta dr. Mail József. A Hit éve keretében az egyházi alkalmakon, összejöveteleken a II. Vatikáni Zsinat tanításait és a Katolikus Egyház Katekizmusát ismertetik meg a hívekkel, a lelkipásztorok személyes találkozásokon szólítják meg a keresztény családokat és kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek és fiatalok hitoktatására. A Hit éve alkalmából városunkban is több alkalommal tartanak majd beszélgetéseket, összejöveteleket, melyeken a hit, vagyis az Istennel való személyes találkozás örömének megéléséről és ennek továbbadásáról lesz szó.
A Hit éve kapcsán XVI. Benedek pápa a Hit kapuja című apostoli levelében így fogalmaz: „újra fel kell fedeznünk a hit útját, hogy egyre világosabban meg tudjuk mutatni a Krisztussal való találkozás örömét és mindig megújuló életerejét” – olvasható a püspöki kar körlevelében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!