Varga Tiborral folytatódott a magyarság-sorozat


2012-10-19 21:36:07  | cikk: mo  | 


Varga Tiborral folytatódott a magyarság-sorozat főképe
Hasonló a helyzet ma Magyarországon, mint amiért a történelemben az Aranybullát ki kellett adni – fogalmazott mai előadásában Varga Tibor vallás-és jogtörténész. Varga Tibor az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című előadássorozata keretében beszélt közönségének II. Andrásról, az Aranybulláról, a tatárjárásról, IV. Béla uralkodásának körülményeiről és Árpád-házi Szent Margitról, akit 1943-ban avattak szentté. Ennek kapcsán Varga Tibor megemlítette, éppen ezért 2013. Szent Margit éve lesz, így az előadásban ennek a 70 évnek is egyfajta emléket állított a vallástörténész.
Aki részt vett – akár csak egyszer is – Varga Tibor előadásán, tudhatja, hogy a vallás-és jogtörténész rendkívül részletes, korabeli forrásokból merítkező képet fest egy adott történelmi korszak hétköznapjairól, és mélyen megragadja a kor ma embere számára hasznos üzenetét.
Varga Tibor szerint az 1200-as években hasonló helyzetben volt az ország, mint amilyenben most van.
- Megjelent a monetáris világ. Gondoskodni kellett arról, hogy ki fogja a sóispánságot, a pénzispánságot ellátni, mert ezek hatalmas jövedelmet jelentettek. Az akkori világnak az „olajával” bánt, aki sóispán lehetett, egyébként a 75 százalékát adta Magyarország a só előállításának. Az Aranybullában megjelent az, hogy pénzzel és üzlettel keresztény ember nem foglalkozhatott, csak izmaelita vagy zsidó származású, erről rendelkeztek. De biztos mindenki emlékszik, hogy bejöttek az idegenek. És az is megtörténik, hogy mivel belső ellentétek vannak Imre és András között, és majd később IV. Béla és II. András között, ezért osztják el a földeket és a királyi gazdaság alapja megrendül, lesznek gazdagabbak és kevésbé gazdagok – fogalmazott az előadó, majd hozzátette, mindez szeretetlenségről is szól, és a mai világunk is szeretetlen.
A vallástörténész kifejtette, a tatárveszedelem hozta ki az emberekből az uralkodó vagy a turul vér iránti szeretetet, de akár a hitvesi vagy a nemzet és Krisztus iránti szeretet is. Varga Tibor e tekintetben hangsúlyozta, a mai világunk is szeretetlenné vált, egészen másképp működnek az emberi kapcsolatok.
- Egyébként a régi jog szokásokon alapult. 1944-ig szokásjog határozta meg a magánjogunkat, ami azt jelenti, hogy nem az új volt a jó, hanem a régi. Tehát minél régebbi volt valami, annál igazabb is. A régiség pedig összefügg a szeretettel, mert amit megszoktunk, azt szeretjük is – boncolgatta az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!