Humor a népmesében


2012-10-18 20:18:49  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Humor a népmesében   főképe
A Pápai Jókai Kör ma délután tartotta októberi összejövetelét, melyen a népmesékről esett szó. 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
Első ízben 2005. szeptember 30-án tartottak ilyen rendezvényt. A nap célja, hogy a mesét szeretők ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
A népmesék elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei. A népmese a legősibb műfajok közé sorolható. Ebben a kincsestárban tudást és erőt kap kis és nagy küzdelmeihez az, aki megdolgozik érte. A mese reményt és erőt adó, csodával meglocsolt szigorú tanító, aki mindig azt mutatja meg magából, amire épp szükség van. Akárcsak régen, ma is öreg és fiatal, küzdő és pihenő mást hall meg a meséből, és másra használja. A mese nyitott szemre, fülre, szívre vár.
Bódy Lászlóné, az Irodalmi Önképző Kör vezetője érdeklődésünkre elmondta, a népmeséket mindig átszövi a tréfa.
- A humor nemcsak a tréfás meséket szövi át, hanem a tündérmeséket is. A mesékben akár a kezdésre, akár a befejezésre gondolunk, mindenhol vannak azonos, humoros vonások. Mivel a népmese a nép körében terjedt, s nem olyan volt a sorsa, mint amilyen a népmesében megálmodott, a jólét kívánsága, a szegény megmentése mindig beleszövődik a mesébe. A népmesékben általában mindig a gyenge, a szegény győz, akit a nép támogat. Nemcsak a gyengével és az erőssel, a kicsivel és a naggyal, hanem az együgyűvel és az okossal is találkozunk ezekben a történetekben. Például A Bolond Istókban a főszereplőnek egészen más az értékítélete, számára a győzni akarás, a szeretet a fontos, így kerül minden hatalom a kezébe.
Az összejövetel során többek között a Bolond Istók, a Panci Manci, a Buták versenye, a Hej páva és néhány székely tanulságos mese hangzott el.
Az anekdoták közül pedig olyanokat adtak elő, amelyek nem ismertek, mint például a pápai emberről szóló, Péter barát című anekdotát, amit Gárdonyi Géza vetett papírra. Péter barát nagyon sokat segített a városnak és a környéknek, a pápai Szent Ferenc rendi klastromnak volt a frátere.
Az est folyamán közreműködtek az Irodalmi Önképző Kör ragjai, valamint énekkel a Csepregi Trió és Szanyi Kata is.
A kör soron következő összejövetelét november 15-én tartja, amikor is Ady istenes verseivel foglalkoznak az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!