Bajor testvérgyülekezeti kapcsolatot szeretnének


2012-10-18 14:43:01  | cikk: mo  | 


Bajor testvérgyülekezeti kapcsolatot szeretnének főképe
A németországi Nürnbergben ünnepelte a magyarországi és bajor evangélikus egyházak között kötött testvérkapcsolat 20 éves fennállását a helyi evangélikus gyülekezet elnöksége. A pápai evangélikusokat Polgárdi Sándor esperes, Venczel Csaba felügyelő, Vajda Imre másodfelügyelő, Kovács Endre Zoltánné presbiter, Kató Ágnes és Szalóky-Kató Mária, valamint özv. Polgárdi Sándorné képviselte – tudtuk meg az esperestől. Polgárdi Sándor hozzátette, a nagyszabású találkozón prezentációval egybekötött előadást tartottak a pápai gyülekezeti életről és természetesen vittek egy kis hazait is, finom magyar süteményeket, somlai bort, népzenét és dalokat. Az esperes hangsúlyozta, azzal a céllal utaztak ki a nürnbergi rendezvényre, hogy testvérgyülekezeti kapcsolatot alakítsanak egy ottani evangélikus közösséggel. Polgárdi Sándor leszögezte, a folyamat elindult, várhatóan még ebben az ében választ is kapnak a kapcsolat kialakításának körülményeiről.
Az esperes összefoglalta, a legrégebbi gyülekezeti viszonyok a '80-as évekre nyúlnak vissza, de az országos egyházak közti hivatalos testvérkapcsolat a rendszerváltás utáni időkben, a '90-es években fejlődött ki. A Magyarországi Evangélikus Egyház irányában egyfajta gyámkodással indult a kapcsolat, hisz akkoriban a bajor egyház 300 gépjárművel támogatta a szórvány evangélikus egyházak lelkészi szolgálatait. A bajor testvéregyház mindig készen állt a segítésre, de nemcsak a szolgálati kocsik beszerzésében vagy templomok, gyülekezeti házak építésében nyújtott anyagi támogatást, hanem eszmei tekintetben is, a partnerkapcsolat ugyanis magas fokú teológiai együttműködést is takar – emelte ki Polgárdi Sándor.

Az evangélikus esperes beszámolt az ünnepség programjáról is. Hangsúlyozta, reménykeltő volt Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkárának Magyarország – merre? Egy európai ország kritikus szemmel című előadása, melyben szó esett a kormánykoalíció céljairól és hazánk jelenlegi helyzetéről.
Szombat délelőtt műhelymunka keretében folytatódott a rendezvény, számos témában folyt előadás, pódiumbeszélgetés és tanácskozás a külföldi találkozón. Téma volt például a testvérkapcsolat története, Magyarország és a társadalom, az evangélikus testvéróvodai együttműködés, a nők az egyházban vagy a sztárélet és kereszténység kapcsolata.
A testvérkapcsolati találkozó ünnepi istentisztelettel a St. Sebald templomban, ahol dr. Heinrich Bedford-Strohm tartományi püspök hirdetett igét csaknem 2500 fős hallgatóság előtt – jegyezte meg Polgárdi Sándor. A bajor püspök beszédében kiemelte, az olyan egyházi testvérkapcsolatok, mint amely a bajorok és a magyarok között jött létre, valóban olyanok Európa számára, mint a föld sója vagy a világ világossága. Hiszen az embereket egymáshoz vezeti. Nem ünnepélyes keretek között aláírt szerződések, sem politikai és társadalmi felszólítások, felhívások, és nem is az átutalt pénzösszegek, bármennyire is fontosak ezek, nem ezek tudják végső soron az egységesülő Európa alapját adni, hanem az emberek közötti találkozás. A szolidaritást nem lehet elrendelni vagy bárkinek megparancsolni. A szolidaritást érezni kell.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!