A pápai múzeum jelene és jövője a Honismereti Körben


2012-10-17 20:36:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A pápai múzeum jelene és jövője a Honismereti Körben főképe
Nagy L. István, az  Esterházy Károly Kastély-és Tájmúzeum igazgatója volt a vendége a Várostörténeti Honismereti Körnek ma délután a Pedagógus Művelődési Házban. Az előadó már visszatérő vendége a körnek, hiszen a lokálpatrióta érdeklődők mindig is szívesen hallanak a pápai múzeum jelenéről és jövőjéről.  Az előadó beszámolt az aktuális múzeumi ügyekről. Mint mondta, a magyar múzeum ügye változások előtt áll, mivel jövőre alakul ki az a struktúra, amelyben a magyar múzeum folytatja további tevékenységét.
- A múzeumokat érintő változások következtében a megyei múzeum megszűnik és a tagintézményeket települési önkormányzatoknak ítéli a törvény. Akkortól tehát a pápai múzeum „egyenrangú” lesz a veszprémivel. A múzeumok szakmai besorolása nem változik, tehát a Laczkó Dezső Múzeum megmarad megyei hatókörű, de városi múzeumnak, míg a pápai, városi és a város környékét ellátó járási múzeum lesz. A feladatai továbbra is maradnak, azokban nincs változás. A pápai ásatások anyaga ide fog kerülni hozzánk - foglalta össze röviden a múzeum igazgatója.
Beszélt még az Esterházy-kastély felújításáról is.
- Nagyon jó úton haladunk, az utolsó simításoknál tartunk a pályázat tervein. A mostani állapotok szerint a jövő év elején indulhatnak meg a munkálatok, az építkezés és a kivitelezés. A munkálatok várhatóan 1-1,5 évet vesznek majd igénybe, de ezt pontosan nem lehet még meghatározni. A múzeum nyitva tartását ez nem fogja befolyásolni, hiszen igyekeznek azt úgy megoldani, hogy a munkálatok idején is látogatható maradjon a már felújított rész - tette hozzá Nagy L. István.
Az érdekfeszítő előadás végén elmondta még, a Magyar Tudományos Akadémia és az Orosz Tudományos Akadémia közreműködésében létrejött két napos tudományos konferencián vett részt nemrégiben Moszkvában.
Az Ipartörténeti Kör jövő hónapban tartja soron következő összejövetelét, amikor is Lovászpatona iparosairól hallhat az érdeklődő közönség.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!