Őszi hónapok, tűzifával házalók és a bűnmegelőzés


2012-10-15 13:21:17  | cikk:  | 


Bár a délutáni órákban még melegen süt a nap, a hajnalok már csípősek, és megkezdődött hivatalosan is a fűtési szezon. Mindez felveti a hagyományos fűtéssel rendelkező háztartások számára - hacsak nem gondoskodtak róla már korábban - a tűzifa beszerzésének a feladatát. A tűzifával házalók kényelmes megoldást kínálnak azzal, hogy nem kell utánajárni a fűtőanyagnak, hanem ott helyben, az érintett lakóhelyén minden gyorsan elrendezhető. Csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak, mint a kiérleltek.

Tény, hogy a házalók nagy veszélyt jelentenek a jóhiszemű - elsősorban idős - emberek számára. Vannak közöttük olyanok, akik kihasználják ügyfeleik járatlanságát és gyengébb minőségű vagy lényegesen kisebb mennyiségű árut rakodnak le, mint amiről az előzetes megállapodásban szó volt. A vásárlót pedig – mivel ő maga nem rendelkezik azzal a szakértelemmel, szemmértékkel, hogy ellenőrizni tudja a teljesítést – akár ezer vagy tízezer forintos nagyságrendű kárt is szenvedhet.

Figyelem! A csalók ma már kényelmes módot választanak, sajtótermékekben is hirdetik magukat. A fizetett hirdetések nem ellenőrzöttek, így még egy hivatalos formában, napilapban megjelenő apró sem lehet biztonságos.

Az áldozattá válás megelőzésére két lehetőség nyílik.

Keressünk fel olyan vállalkozást (pl. TÜZÉP), amely stabil telephellyel rendelkezik, amelyről már referenciával rendelkezünk, vagy amelytől már korábban is vásároltunk. Ez több időt és energiát emészt, de biztonságos. A másik megoldás az, ha elfogadjuk a házaló/hirdető ajánlatát, de csak azzal a feltétellel, hogy egy hozzáértő családtagot, szomszédot, barátot, vagy önkormányzati dolgozót hívunk a helyszínre és az ő jelenlétében kötjük meg az ügyletet.

A faárusítással kapcsolatban azonban még egy dolgot fontos észbe vésni! Ez a tevékenység ugyanis sokszor csak ürügy arra, hogy a bűnözők bejuthassanak kiszemelt áldozatuk ingatlanjába és meglopják őt. Az ilyen, figyelemeltereléssel elkövetett trükkös lopásokat is megelőzhetjük azonban, ha nem egyedül fogadjuk az árusokat.

Pápai Rendőrkapitányság

Képek:

nincsenek képek