30 éves a karate Pápán


2012-10-13 19:57:49  | cikk: Haraszti Gábor  | 


30 éves a karate Pápán főképe
1982-ben, azaz 30 évvel ezelőtt Somogyi Zsolt vezetésével megalakult Pápán az első karate iskola. Az évforduló alkalmából a Griff KSE a délután folyamán ünnepséget szervezett az Edvy Malom Fogadóba, melyre a régi karatékák mellett a mai generáció is meghívást kapott. A nap folyamán a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület tartott bemutatót, majd színpadra léptek az egyesület gyerek és felnőtt versenyzői is. A rendezvényen természetesen ott volt az egykori alapító, shihan Somogyi Zsolt is. A mester 1953. március 11-én született Budapesten, aki 1975-ben kezdett karatézni, 1977 és 1983 között hatszor nyert magyar bajnokságot. 1979-ben a tokiói Nyílt Kyokushin Világbajnokságon 84 ország 128 versenyzője közül az akkor igen jó eredménynek számító 32-es döntőbe került. 1981-ben kapta meg az 1. dan fokozatát. Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, 1982-ben megszerezte a karate edzői diplomát is. Ugyanebben az évben alapította a pápai dojót, aminek 1994-ig volt a vezetője. Számos tanítványa ért el hazai és nemzetközi versenyeken kimagasló eredményt, 1978-óta oktat, sok fekete öves mestert és oktatót adott a hazai Kyokushinnak. A 7. danos mester meghatottan elevenítette fel a kezdeti pápai próbálkozásokat.
- Feleségem pápai, rajta keresztül kerültem ide, egy idő után pedig felvetődött annak lehetősége, hogy Pápán is létrehozzunk egy klubot. A gondolatokat tett követte, számunkra is meglepő volt, hogy iszonyúan sokan érdeklődtek, 200-nál is többen látogatták az edzéseket, nagyszerű érzés volt nekem sok éven keresztül idelátogatni. 18 év elteltével megnyugtató, hogy nem voltak hiábavalóak a törekvéseink, hiszen sensei Szalóki Sándor és a többiek munkáján keresztül megbecsülve érzem azt, amit itt elkezdtem. Eleinte komoly versenyzői gárda volt, többen ma is itt vannak a régi nagy nevek közül, akkoriban a budo és a versenyzés nem vált annyira ketté, mint manapság, de biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a helyét abban a rendszerben, amit karaténak hívnak.
A 90-es években a pápai klub csatlakozott a Shihan Furkó Kálmán vezette Magyar Kyokushin Karate Szervezethez, melyhez a mai napig is tartozik. 1993-ban megalapították a Griff SE-t, melynek vezetését az első időszakban Györkös László, majd Szalóki Sándor vállalta magára. A klub jelenleg 80-90 fős tagsággal működik. Az óvodás korúaktól a felnőttekig terjed a karatékák életkora. A klub vezető karatékái a kyokushin karatét nemcsak sportként űzik, hanem életformájukká vált a karate művelése.
- 1982. október 15-én sokadmagammal én is ott voltam az első edzésen – tudtuk meg sensei Szalóki Sándor klubvezetőtől. Az egésznek volt egyfajta misztikája, volt egy belső töltése, ami sokakat megfogott. Voltak – és remélhetőleg lesznek is – szép eredményeink, Györkös László Európa-bajnoki bronzérme és számos nemzetközi első helyezése mellett Farkas Péter és Farkas Árpád is öregbítette klubunk hírnevét. Jelenleg nincs felnőtt versenyzőnk, de bízunk benne, hogy a mostani gyerekek közül sokan megmaradnak nálunk, és ifjúsági, junior és felnőtt versenyeken is el fognak indulni.
Sensei Szalóki Sándor fontosnak tartotta megjegyezni, maga az a tény, hogy a klub fennmaradt, az is egy nagy eredmény, és jelenleg is pezsgő élet folyik náluk. A légkör családias, az edzéseken kívül is közös programokon, rendezvényeken töltik együtt az időt, minden ember tiszteletére nevelve a fiatalokat.

Az eseményen készült további képek hamarosan.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!