Itt mindenki megtalálja az időt - VIII. Órakiállítás és Börze


2012-10-13 20:18:23  | cikk: mo  | 


Itt mindenki megtalálja az időt - VIII. Órakiállítás és Börze főképe
Sportos vagy elegáns, extrém vagy visszafogott, divatos vagy klasszikus, analóg vagy digitális – sokáig folytathatnánk még a sort, annyira sokféle időmérő szerkezettel találkozhatunk az idei, immár a VIII. Órakiállításon és Börzén. Sőt, most még a mondás is igaz: aki óhajt toronyórát (igaz nem „láncostul”), azt is megkaphatja, hiszen a tárlat óratörténeti ritkaságai között egy igazi toronyóra-szerkezet is megtalálható. De félre a szólás-mondásokkal és viccekkel, az idei tárlat valóban sokszínűre sikeredett: ezúttal 14 forgalmazó, 35-féle óramárkát mutat be a standokon, ezen kívül több mint 10 gyűjtő várja találkozóra a régi, ritka vagy éppen egyedi órák szerelmeseit a börzén.

A megtalált idő címmel szervezett órakiállítás megnyitója Lődi Bence játékával kezdődött. Pápa Város Fúvószenekarának tagja Eckhard Kopetzki Bottom Line című művét adta elő marimbán. A Kontrát Károly parlamenti államtitkár és Pápa Város Képviselőtestületének megjelent tagjai részvételével zajló tárlatot Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg. Unger Tamás üdvözölte a kiállítás évekkel ezelőtti megszervezését, s a hagyomány megtartását. Hangsúlyozta, a városban számos órásmester tevékenykedett, akik nemcsak országos, de akár európai szintű hírnévre tettek szert precíz munkájuk nyomán. A tárlat kapcsán az alpolgármester a múlt és a jelen találkozását emelte ki, hiszen a nívós kiállításon a legújabb és legmodernebb óraszerkezetek mellett megtalálhatók az óratörténeti remekek is.

Az órakiállítás ötletét 2004-ben Kontrát Károly adta, aki azóta is gondos támogatója, ösztönzője a tárlatnak. Az államtitkár hangsúlyozta, a nívós tárlatnak híre ment a megyében, a régióban, sőt országszerte is. Emellett a pápaiak is megszerették a rendezvényt, amely mindenki számára kikapcsolódást kínál, legyen az szakértő, érdeklődő vagy csak egy kíváncsi látogató.

A kezdetben a Somogyi Galériában szervezett tárlat mára olyannyira kinőtte magát, hogy a látogatók számára a szervezők – Pápa Város Önkormányzata, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, Böröczky Jenő és Balogh István órások – kísérőprogramokkal is készülnek. A kiállítást számos látványos bemutató és szórakoztató produkció kíséri. Így találkozhattak az érdeklődők például Lorán Barnabással, becenevén Trabarnával. A magyar humoristára a legtöbben talán úgy emlékeznek, hogy ő az, aki a belső égésű motorok hangját megszólalásig le tudja utánozni. De nemcsak a stand-up comedy népszerű humoristája jött el Pápára, hanem itt volt Horváth Áron, a Yo-Yo magyar bajnokság harmadik helyezettje, ezekben a percekben pedig éppen az Anti Fitness Club akusztikus koncertjének tapsolhatnak a rajongók a Tarczy-iskola tornatermében.

A órakiállítás és börze minden évben különleges óraszerkezetekkel is kecsegtet. Most sincs ez másképp, a tárlat legféltettebb kincse például egy asztali óra, az egyik japán gyártó szerkezete, amelyet a gyár 130. évfordulójára készítettek. A kézi készítésű alkatrészekből összeállított óraszerkezet különlegessége, hogy mind vonalvezetése, mind apró részletei egy meditáló szamurájt és annak védőruháját, kardját, sisakját idézik. A 16 köves mechanikus szerkezet 30 nap járástartalékkal, napi +/-2 másodperc pontossággal rendelkezik, ami szintén egyedülálló teljesítmény. Az asztali órának persze nemcsak a szerkezete egyedülálló, hanem az értéke is, hiszen az időmérő közel 10 millió forintba kerül. (Az óra sértetlenségét a nap 24 órájában biztonsági őr felügyeli.)
Egy másik, szintén világszerte egyedülálló szerkezet ugyancsak a japán gyár terméke. A karóra naponta egyszer automatikusan fogadja az idő szignált, igény szerint csatlakozik a Föld körül keringő 4 vagy több GPS műholdhoz. A műholdak a koordinált világidőt (UTC) közvetítik az órának, így a Föld teljes területén atomóra pontossággal mutatja a pontos időt, nemcsak ott, ahol a toronyjel fogható. Az áttörést jelentő karóra napenergiával működik, így soha nincs szükség elemcserére, intelligens naptárral rendelkezik, így a dátum is mindig olyan pontos, mint az idő.

Természetesen a börzén is rengeteg kincset fedezhet fel a látogató: különleges és egyedi szerkezeteket, limitált modelleket, saját készítésű órákat és értékes antik darabokat. De a leginkább szembeötlő ebben az évben egy eredeti toronyóra-szerkezet, amely 1925-ben készült, és amely egy Fejér megyei kis falucska templomtornyának óraszerkezetét alkotta. Az óratörténeti ritkaságot Kovács Jenő órásmester bocsátotta a tárlat rendelkezésére.

A VIII. Órakiállítás és Börze még holnap is várja a látogatókat. Délután 14 órától számos programot kínálnak az érdeklődőknek, lesz szkander verseny, izgalmas bemutatók, víz-, hő-és ütésálló órák töréstesztje, ajándéksorsolás, no és persze órák minden mennyiségben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!