25 lelkészt szenteltek fel a református templomban


2012-10-13 19:22:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


25 lelkészt szenteltek fel a református templomban főképe
A Dunántúli Református Egyházkerület ma délelőtt tartotta ünnepi egyházkerületi közgyűlését, majd a református templomban ünnepi istentisztelet keretein belül 25 lelkészt szenteltek fel, és mivel a Dunántúli Református Egyházkerület fennállásának négyszáz éves évfordulóját ünnepelte az idén, ennek a jubileumi évnek a zárását is ma tartották.  Az ünnepélyes bevonulást a püspök és az egyházkerületi főgondnok vezette, őket követték a lelkészi és világi főjegyzők, a püspöki főtanácsos, az esperesek, az egyházmegyei gondnokok, majd a felszentelendő lelkészek, s végül a gyülekezet.
A Dunántúli Református Egyházkerület Balatonfüreden 2012. szeptember 27-én tartott közgyűlése foglalkozott a lelkészszentelésre jelentkezettek kérésével. Megállapították, hogy 25 szolgálatot teljesítő lelkésztestvér kérte felszentelésre bocsátását.
Az egybegyűltek köszöntése után Steinbach József igét hirdetett, majd a 25 lelkész letette lelkészi esküjét. Az egyházmegyék esperesei (Imre Bálint, Szakál Péter, Lentulai Attila, Nagy Csaba, Máté László, Kuti Géza) kézrátétellel kérték Isten szent lelkének kiáradását a lelkészek életére, majd Steinbach József püspök megáldotta őket.
A szép számban megjelenteket dr. Huszár Pál főgondnok is köszöntötte, majd a Pápai Református Teológiai Akadémia és a dunántúli lelkészek egyesített kórusa énekelt.
Az ünnepélyes alkalmon a Pro Pannonia Reformata-díjakat is átadták. Az idén Csajághi Dezsőt, dr. Herczeg Pált és dr. Papp Vilmost tüntették ki.
A istentisztelet a Himnusz hangaival és püspöki áldással zárult.
Dr. Steinbach József püspök érdeklődésünkre elmondta, hagyományosan kétévente van lelkész szentelés. Tapasztalatok szerint mindig nagyobb számban kérhetnek áldást az új lelkészekre.
- A fiatal lelkipásztorok szemébe tekintve az én szívem megtelt hálaadással és örömmel, hiszen intelligens és értelmes, szolgálatra elhivatott embereket szenteltünk a mai nap során. A jubileumi év nagyon sikeres volt, sok egyházmegyei és gyülekezeti rendezvényt tartottunk. A nyitórendezvényen dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szombathelyen tartotta ülését a Kárpát-medencei Magyarság, majd ezt követően hálaadó istentiszteletünk volt Körmenden. A Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) is egy kiemelkedő programja volt a jubileumnak. Hálát adunk és most a csendes hétköznapok elébe nézünk az egyházmegye életében - mondta a püspök.
Szakács Zoltán felszentelt lelkész elmondása szerint rögös út vezetett a lelkészi pályához.
- A klasszikus formája, hogy a diploma megszerzése után a püspök egy segédlelkészi évre kihelyez bennünket valahová. Ez az jelenti, hogy valakinek a felügyelete alatt tevékenykedünk, úgyhogy közben még mindig tanulunk, felelősség viszont még nincs a vállunkon. Nekem és a feleségemnek ez nem adatott meg. Mi egyből a mélyvízbe csöppenhettünk. Az esperes úr felügyelete alá tartozván messze kerültünk tőle. Telefonos távirányítással végeztük a szolgálatot, s segítettük egymást. Áldás számunkra, hogy ketten szolgálhattunk és erősíthettük egymást - mesélte mosolyogva a frissen szentelt lelkész.
- Nagyon hosszú folyamat lezárása, egy pont az „i” betű tetején. Ugyanakkor egy kezdet is, a lelki szolgálat kezdete. Amikor a teológián kezdtünk, a család ott állt mellettünk, most viszont már a gyülekezettel érkeztünk a szentelésre. Nagy öröm ez számunkra és jó érzéssel tölt el. A szolgálat sok kihívást jelent, aminek meg kell felelni. Nagy örömmel készültem a lelkész szentelésre, mert tudtam, hogy nem egyedül kell végigcsinálnom, hanem sokan vannak velem és az élő Isten is mellettem van - mondta Ellenbruckné Kiss Aranka, aki Székesfehérváron szolgált.
Szakács Sándor Nemesgörzsönyben teljesített szolgálatot. Kérdésünkre elmondta, hogy a lelkészi pályát a vetéshez hasonlítja, ami egy hosszú és nehéz folyamat, amire az Úr szólít fel. Az a tudat erősíti, hogy nem egyedül csinálja, hanem mindig vannak támogatói.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!