A Biszku filmet nézték meg a polgári körösök


2012-10-11 23:21:29  | cikk: HuHa  | 


A Biszku filmet nézték meg a polgári körösök főképe
Régóta tervezte már a Pápai Polgári Kör vezetése, hogy a tagsággal közösen megtekintik a 2010-ben készült Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet, így a mai összejövetelen azonban ez volt a program. A több mint egy órás filmet a Pedagógus Művelődési Házban mutatták be a tagságnak és az érdeklődőknek. Novák Tamás és Skrabski Fruzsina alkotása Biszku Béláról szól, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése utáni véres és kegyetlen megtorlások irányítójáról.  Az összejövetel előtt Rabi István a kör elnöke úgy fogalmazott, a 20. században két ordas rendszer működött, a nácizmus és a kommunizmus. A nácizmus bűneit nemzetközi bíróság elítélte, a kommunizmus bűneivel azonban ez nem történt meg.
-Nekünk civil polgári szervezetnek feladatunk, hogy a másik bűncsoportot is fókuszba állítsuk, egyrészt az emlékezés miatt, másrészt pedig, mert ez napi aktualitás. A vonatkozó törvényi környezet lehetővé teszi ezeket az emberiség elleni tetteket büntethetővé tenni, és napjainkban is zajlanak ilyen eljárások, éppen Biszku Béla ellen is – mondta. Az elnök hozzátette, Németországban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy Hitlerjugend vezető a háború után miniszterelnök legyen, nálunk azonban egy kommunista ifjúsági vezető miniszterelnök tudott lenni. Ugyanígy nem történhetett volna meg Németországban, hogy a Gestapo volt tisztje miniszterelnök legyen, Magyarországon azonban a D209-es Medgyesi Péter miniszterelnök lehetett. A kommunizmus bűnei ezek szerint nem voltak olyan súlyosak, vagy csak a kettős mérce érvényesül ebben az esetben.
-A polgári kör szelíden, a tőle megszokott hangnemben ezt szóvá kívánja tenni – mondta az elnök.
A dokumentumfilm készítőinek sikerült az 1989-ben teljesen visszavonult Biszkut – aki húszezer ember bebörtönzéséről és háromszáz ember kivégzéséről döntött 1957 és 1961 közötti belügyminisztersége alatt - a kamera elé állítani. A film készítésekor 89 éves belügyér mellett több jogász és történész is megszólal, sőt Biszku szülőfalujában is forgattak az alkotók. A nagy vihart kavart filmet 2010. június 16-án, Nagy Imre kivégzésének évfordulóján mutatták be a nagyközönségnek Budapesten.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!