A megtalált idő - Órakiállítás és börze a hétvégén


2012-10-11 11:28:33  | cikk: mo  | 


Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében, valamint Balogh István és Böröczky Jenő órások közreműködésével már nyolcadik alkalommal valósul meg a Pápai Órakiállítás és Börze. A vidéki települések körében egyedülálló tárlatnak eleinte a Somogyi József Galéria adott otthont, majd a kiállítók és a bemutatott óramárkák körének bővülése miatt a nívós órakiállításnak néhány éve a Tarczy Lajos Általános Iskola aulája biztosít helyszínt.
A kiállítást és börzét a hétvégén tartják Pápán, Kontrát Károly parlamenti államtitkár fővédnöksége mellett. A rendezvény múltjáról és jelenéről Böröczky Jenővel beszélgettünk.

- Az évek során mind a szakma, mind pedig a látogatók körében egyre népszerűbbé váló kiállítást 2003-ban szervezték meg első alkalommal. Mi hívta életre akkor a tárlatot?
- Kontrát Károly volt az ötletadó, rajta keresztül folytunk bele a kiállítás szervezésébe. Amikor elkezdtük, kilenc óravitrint állítottunk fel a Somogyi Galériában és körülbelül 4-5 kereskedő részvételével zajlott a rendezvény. Nem volt egyszerű vidéken megszervezni egy ilyen kiállítást, hiszen az országban egyetlen ilyen tárlat van, tavasszal szervezik Karát címmel, a fővárosban.

- Akkoriban a kísérőprogramok nem voltak hangsúlyosak. Talán mondhatjuk azt, hogy kezdetben inkább csak a szakma képviselőinek és az óraszerkezetek szerelmeseinek szólt a rendezvény.
- Így van, a kísérőrendezvényekre később helyeztünk hangsúlyt. Börze azonban már kezdetektől volt. Néhány év után elértük azt a pontot, amikor a Somogyi Galéria kicsinek, szűknek bizonyult. A kiállításnak így néhány éve a Tarczy-iskola aulája ad otthont. Ezzel együtt jöttek aztán a kísérőprogramok is. Szerettük volna megszólítani mind a gyerekeket, mind felnőtteket. Ezért szerveztünk bemutatókat, teszteltünk ütésálló órákat, látványos programokat igyekeztünk összeállítani a látogatók számára. És úgy vettük észre, mindez vonzza az embereket. A cél az, hogy ha egy család eljön a kiállításra, akkor annak minden tagja megtalálja a számára kedves programot. Nem beszélve arról, ha a látogatót érdekli egy óratípus, akkor sok mindent meg is tudhat arról, hiszen szakemberek válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

- Most is rengeteg program várja a családokat az órakiállításon. Mivel készültek az idei évben?
- Törésteszt most is lesz. Mindkét napon, szombaton és vasárnap is. Itt lesz Lorán Barnabás, Trabarna, a stand-up comedy népszerű képviselője, lesz yo-yo bemutató Horváth Áronnal, a Magyar Bajnokság harmadik helyezettjével és bemutatnak egy a világon egyedülálló óraszerkezetet is, amelynek az a lényege, hogy a világ bármely pontján képes megmutatni a pontos időt, más GPS-órákkal ellentétben.

- Ebben az évben koncert is lesz.
- Így van, a kiállításon résztvevők, illetve a standokra, karórákra szavazó látogatók egy ingyenes belépőjegyet kapnak az Anti Fitness Club szombat esti koncertjére, amely az iskola tornatermében lesz.

- Mindig voltak órakülönlegességek a tárlaton. Most is lesz érdekesség?
- Igen, az egyik gyártó elhozza azt az asztali óratípusát, amely egy felhúzással harminc napig képes működni, napi két másodperces eltéréssel. Ez tényleg egyedülálló.

Az óratörténeti ritkaságok és különlegességek mellett természetesen a legkülönfélébb karórák és óraszerkezetek megjelennek a tárlaton a divatos daraboktól a sportos kiegészítőkön át egészen a klasszikus időmérőkig. Az idei kiállításon 14 kereskedő 35-féle óramárkával jelenik meg, emellett 13 gyűjtő kínálja portékáját az órák szerelmeseinek. VIII. Órakiállítás és Börze október 13-án, 10 órától a Tarczy-iskola aulájában.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!