Régi iparosokról az Ipartörténeti Körben


2012-10-10 20:30:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Régi iparosokról az Ipartörténeti Körben főképe
Az Ipartörténeti Kör ma délután tartotta októberi összejövetelét az Ipartestület székházában. A kör tagjai ezúttal a nemzeti gyásznaphoz, október 6-hoz kapcsolódóan az 1848-as megyei és városi emlékeket idézték fel, Huszár János, Bél Mátyás-díjas helytörténész, a kör vezetőjének segítségével. Az előadás elején a kör tagjai dr. Tungli Gyulát köszöntötték, aki nemrégiben vehette át a Bél Mátyás-díjat, majd Fejes Sándort, aki az Országos Honismereti Kör oklevelét kapta meg, valamint Nyulasi Józsefet, akit augusztus 20-án a Népművészet Mestere díjban részesült.
Huszár János helytörténész Voyta Adolf Visszaemlékezései és Francsics Károly: Kis kamorámban gyertyát gyújték című könyvének leírásai alapján beszélt a két személyről, a 48-as eseményekről, s az akkori életről.
- Voyta Adolf 1834-ben született Pápán. A pápai, majd budapesti építész élete végén vetette papírra visszaemlékezéseit, amelyekből nemcsak a személyes élettörténete bontakozik ki, hanem a polgárosodó Magyarország hétköznapjai is az olvasó elé tárulnak. Az egyes fejezetekből megismerhetjük szűkebb és tágabb környezetét, családját, gyermekkorát, pápai, győri és bécsi diákéveit, bécsi és londoni pályakezdését. Legtöbbet azonban a pápai építész éveiről tudunk meg. Elénk tárul az 1880-1890-es évek építészete. Voyta Adolf a vidéki színházak építészeként és tervezőjeként vált ismerté. Ő építette Pápán az evangélikus iskolát és templomot, valamint az egykori színház épületét is - mondta Huszár János.
Francsics Károly egy kiváló mesterember fia volt, aki borbélynak tanult. 16 éves korában országjárásra indult, majd Veszprémben állapodott meg. Könyve régies nyelvezetű, de tökéletesen bemutatja az akkori életet, csatákat.
Az előadó részletesen beszélt még az ihászi csata történetéről.
A Várostörténeti Honismereti Kör jövő szerdán tartja soron következő összejövetelét a Pedagógus Művelődési Házban, melyen Nagy L. István múzeumigazgató beszél a múzeum jelenéről és jövőjéről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!