Pápai forgatag: kultúra, művészet és tehetséggondozás - új projektet indít a JMSZK


2012-10-10 20:09:42  | cikk: mo  | 


Pápai forgatag: kultúra, művészet és tehetséggondozás - új projektet indít a JMSZK főképe
Óvodások és iskolások szociális, művészeti és kulturális kompetenciáinak fejlesztését, helyi identitásuk erősítését tűzte ki célul az a projekt, amely ez év októberétől valósulhat meg összesen 622 résztvevő körében egy európai uniós pályázat kapcsán. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ugyanis 2012 májusában pályázatot nyújtott be a TÁMOP Kulturális Intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában című kiírására. A Pápai forgatag – Élménypedagógia és közösségi nevelés a JMSZK és a nevelési-oktatási intézmények együttműködésében című projekttel a művelődési központ valamivel több, mint 28 millió forint vissza nem térítendő támogatást tudhat magáénak. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A projekt nyitórendezvényét ma délelőtt tartották a JMSZK emeleti előadótermében.

A rendezvényen dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK igazgatóhelyettese elmondta, a projekt alapvető célja, hogy intézményük szélesebb körben kapcsolódjon be a formális oktatásba, lehetőséget adva több száz fiatalnak és gyermeknek arra, hogy olyan élménypedagógiai fejlesztésen, szakkörökön vehessenek részt, amelyek építik és fejlesztik képességeiket, ahol kibontakoztathatják tehetségüket és kreativitásukat.
- Szerettünk volna egy olyan programot kidolgozni, amelyben a város hagyományai erősödhetnek, és amelyben akár új hagyományokat is útjukra indíthatunk. Reményeink szerint ilyen lesz majd a Barokk Forgatag nagyszabású elképzelése – fogalmazott az intézményvezető-helyettes.

A projektnyitón dr. Áldozó Tamás is részt vett. A polgármester üdvözölte a nagyszabású projekt megvalósítását, hiszen a pályázatot kiírók szándéka és a helyi elvárások között kompromisszumot kötve minden olyan pályázati forrás megszerzéséért el kell indulni, amely garantálja a túlélést a hely struktúrák számára – fogalmazott.
- A helyi épített és szellemi örökségeink tekintetében kifejezetten szeretnénk erősíteni, tudatosítani a gyerekekben a barokk értékeket. Úgy érzem, hogy a projektben szereplő programpontok hihetetlen kreativitással lesznek képesek arra, hogy ami mindeddig hideg szobrokban, érthetetlen festményekben, nehezen olvasható irodalmi szövegekben állt egy 10-12 éves fiatal rendelkezésére, most más nézőpontból, segítséggel újrafeldolgozhatóvá és érthetővé válik. Tudatosulhat bennük, hogy ami ebben a városban évszázadok alatt értékként felhalmozódott, az az övék. Ha rádöbbennek, hogy az övék, akkor felelősséget is fognak érezni iránta és átadják az utánuk jövő generációknak – osztotta meg gondolatait Áldozó Tamás.

A projekt részleteit Tompa Péterné Tóth Katalin foglalta össze. A projektmenedzser elmondta, a 2012/2013-as tanévben zajló projektben tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeket valósítanak meg heti és havi szakkör, tehetséggondozás és témanapok formájában összesen 14 együttműködő nevelési-oktatási intézményben. A programoknak két csoportja van: a Pápai Art Koktél és a Barokk Forgatag. Előzőben hagyományőrző kézműves-, tánc-, mozi és médiaismereti foglalkozások, bábszakkörök és TIE-foglalkozások, valamint mozgókép-ismereti tehetséggondozó tréning szerepel. Míg utóbbiban énekes-, hangszeres-, színjátszó-, képzőművészeti és irodalmi szakkörök vannak túlsúlyban. Mindezt 11 hónapon át 19 helyszínen 1522 tanórában 38 szakmai közreműködő bonyolítja októbertől.

A projektnyitó rendezvényen kiderült, az iskolai szakkörök tematikájának részeként a fiatalok egy nagyszabású közös produkciót is létrehoznak. A tanév második félévében az egymástól függetlenül tevékenykedő csoportok elkészített produkcióikat a Teleszterion Színházi Műhely művészeivel közösen mutatják be 2013 júniusában. Az összművészeti bemutató dramaturgiai ívét Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza adja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!