Stílusok, korok, alkotók: Különleges és egyedi tárlat a Somogyi Galériában


2012-10-07 18:27:58  | cikk: mo  | 


Stílusok, korok, alkotók: Különleges és egyedi tárlat a Somogyi Galériában főképe
Különleges tárlat nyílt ma a Somogyi József Galériában. Sőt, nemcsak, hogy különleges, de egyedülálló a galéria történetében, hiszen egyszerre ennyi művész, ilyen sok alkotása még nem volt látható a falakon. A Műalkotások pápai otthonokból címmel nyílt kiállításra ugyanis 14 családi fészekből érkezett több, mint 100 képző-és iparművészeti műremek. Stílusok, korok és technikák kavalkádja ez a tárlat, amely sokszínűségével hívja fel magára a figyelmet, s nyűgözi le a művészetbarát közönséget.

A gyűjteményes kiállítás megnyitóján a Bartók Béla Zeneiskola tanára és egykori növendéke hangolta a művészeti alkotások befogadására a megjelenteket. A tárlatot Nagy L. István, a Gróf Esterházy Károly Kastély-és Tájmúzeum igazgatója nyitotta meg. Nagy L. István köszönetet mondott a kiállítás ötletgazdájának, Heitler László festőművész, művészeti írónak, aki nagy gonddal szervezte és rendezte be a rendhagyó tárlatot.
- A kiállítás anyagát többségében a 20. századi művészeti alkotások teszik ki. Olyan kiváló művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint Borsos Miklós, Bernáth Aurél, Bene Géza, Gadányi Jenő, Szőnyi István, Victor Vasarely, Korniss Dezső, de egy Munkácsy-metszetet is felfedezhetünk. A művészet elsöprő, teremtő ereje szólít meg minket a falakról – fogalmazott a múzeumigazgató, majd hangsúlyozta, a tárlat értéke a sokszínűségében, a stílusirányzatok sokféleségében rejlik.

A kiállításmegnyitón Heitler László köszönetét fejezte ki a családoknak, magángyűjtőknek azért, hogy a galéria rendelkezésére bocsátották féltett kincseiket, és köszönetet mondott Veszpréminé Turtsányi Valériának, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ korábbi igazgatójának az ötlet, majd a kiállítás támogatásáért.

A különleges és formabontó tárlaton 57 alkotó 107 képző-és iparművészeti alkotása jelenik meg, köztük nem egy igazi kuriózum. A Somogyi Galériában berendezett kiállítást kitűnően egészíti ki A. Tóth Sándor tárlata, amely a galéria oldalsó termében látogatható. A gyűjteményes kiállítás november 11-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!