A III. Könyvtárút zarándoklat Pápát is érintette


2012-10-06 20:07:10  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A III. Könyvtárút zarándoklat Pápát is érintette főképe
Ma délelőtt tovább folytatódott az Országos Könyvtári Napok pápai programsorozata, amikor is Gyengéné Császár Andrea ruhatervező, stylist és művészetterapeuta tartott hagyományőrző foglalkozást a könyvtár olvasótermében. Az érdeklődők a porcelánfestés titkaival ismerkedhettek meg a népszerű kalocsai motívumok segítségével.  A stylist érdeklődésünkre elárulta, jelenleg a kalocsai motívumok jöttek divatba világszerte.
- A kalocsai minta most egy divathullámot él meg az egész világon. A motívumokat az öltözködéstől egészen a lakberendezésig felhasználják. A kalocsait festve, hímezve, nyomtatva próbálják utánozni előszeretettel. A kalocsai egy könnyed, kézzel fogható motívum.
A déli órákban a III. Könyvtárút zarándoklat megérkezett városunkba. A noszlopi zarándokok a jó időnek köszönhetően hintóval érkeztek.
- A III. Könyvtárutat 2012. október 1-7-e között rendezik meg, melynek útvonala a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárból a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárba vezet. A zarándokcsapatok az útvonal állomáshelyein váltják egymást. A csapatok a Könyvtárút könyvét viszik magukkal, melybe a célállomáson beírják a neveket, s a könyvtár pecsétjével és aláírásával hitelesítik azt. A fogadó könyvtár valamilyen programmal várja az érkezőket. Mi a noszlopiakat a könyvtár bemutatása után irodalmi sétára invitáltuk a történelmi belvárosba. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársai gépkocsival Celldömölkre indultak, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Kresznerics Ferenc Könyvtárába, ahol részt vettek a városi aradi vértanúk emlékünnepségén és megkoszorúzták Batthyány Lajos emléktábláját. A délutáni program a XI. századi celldömölki bencés romtemplom, majd a nemrégiben felújított Sághegyi Múzeum kiállításának és a Trianon-emlékmű megtekintésével zárult - tájékoztatta hírportálunkat Polovitzerné Antal Mónika informatikus-könyvtáros.
Az Országos Könyvtári Napok pápai rendezvénye ma délután közös családi felolvasással, majd holnap az erre az alkalomra kiírt rajzpályázat eredményhirdetésével és ingyenes könyvtári beiratkozási lehetőséggel zárul.

Képek:

A Könyvtárút kulturális zarándoklat, melyet a könyvtárosok, könyvtárhasználók, könyvtárak összefogásával szerveznek a könyv- és a könyvtárkultúra népszerűsítésére, a könyvtárakban rejlő lehetőségek minél szélesebb körű bemutatására és az útvonalba eső természeti és más értékek, látványosságok felfedezésére. 
Forrás: wikipédia

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!