Rendhagyó nyílt nap a Refiben


2012-10-06 18:12:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Rendhagyó nyílt nap a Refiben főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája rendhagyó nyílt napra invitálta azon leendő elsős diákokat, akik dunántúli református egyházi általános iskolákba járnak.  A rendhagyó nap a református templomban egy közös áhítattal, majd október 6-a lévén, közös emlékezéssel kezdődött a reggeli órákban.
Vadász Márta szervező tanár érdeklődésünkre elmondta, a mai napra a csopaki iskolából érkeztek a legtöbben.
- A nap elsődleges célja, hogy az intézménnyel megismertessük a diákokat. Igyekeztünk változatos, színes programokat kínálni nekik erre a napra. A sportolás és a tánc mellett természetesen a kézműveskedésre és a tudományok világába való betekintésére is jutott idő.
A templomi áhítatot követően érdekfeszítő előadást hallhattak az érdeklődők a hajdani kollégiumról, valamint az intézményben található múmiáról.
Pálóczyné Zergi Klára a 16-17. századi iskolai életről és a kollégiumról beszélt.
Mint mondta, abban az időben télen hajnali 3 órakor, nyáron pedig 4 órakor kellett kelteni a diákságot a sáfárnak. Először a gyertyát vitte a rektornak, majd a tanulókat keltette azért, hogy az 5 órakor kezdődő könyörgésen már mindenki ott legyen. Délelőtt és délután 3-3 óra tanítás volt, a köztes időkben pedig gyakorlás, leckeírás és a disputákon való részvétel volt a program.
A pedagógus beszélt még a tisztségekről, az étkezésről és egyéb szokásokról.
Adorján Zoltán iskolatörténeti foglalkozás keretein belül bemutatta az intézményt, majd egy rövid tesztet töltöttek ki az iskoláról az ifjú diákok.
Halászné Kapcsándi Szilvia könyvtáros Pápa egyik büszkeségéről, az egyiptomi múmiáról mesélt a diákoknak. Elmondta, hogy az egyiptomi múmia 1884 óta a Refi birtokában van egy kairói nagykereskedő ajándékaként. A jelenlevők megtekinthették még Petőfi kéziratát, egy német nyelvű imádságos könyvet, s jártak a Református Gyűjteményekben is.
A délelőtt során a diákok belekóstolhattak a táncoktatásba és az iskolában folyó színvonalas képzőművészeti oktatásba is, valamint a számítógépes grafika varázslatos világába is betekintést nyerhettek.
Huszár Péterné, a Csopaki Református Általános Iskola igazgatója elmondta, nagyon jól érezték magukat a pápai iskolában, sokat tanultak az itt folyó színvonalas oktató-nevelő munkából.
- Intézményükben természetesen a tananyag nem változott, viszont szellemiségében változást hozott ez a tanév. Szeretnénk a diákjainak bemutatni, hogy milyen is egy valódi református iskola szellemisége, illata és a lelke. Jó itt lenni, látni az értelmes diákokat és a felkészült pedagógusokat.
Az iskolai nyílt napok decemberben és januárban folytatódnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!